Afgelopen weekend waren de nieuwe sterren al per ongeluk in de Michelin-app te vinden, maar vandaag maakte Michelin tijdens de feestelijke gidspresentatie van Michelin 2021 officieel de restaurants bekend die één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. 113 Nederlandse restaurants hebben één of meerdere sterren. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun drie sterren. Daarnaast kwamen er acht nieuwe restaurants met één ster bij waardoor Nederland nu 93 restaurants telt met één ster.

Nieuwe sterren bekroning op werk

De meest opvallende verrassing: Brut172 van chef Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok krijgt in één klap twee sterren. Van Wolde – voormalig chef en eigenaar van Beluga in Maastricht - opende vlak voor de eerste lockdown zijn nieuwe restaurant, maar moest enkele weken later de deuren alweer sluiten. Kortom, een geweldige waardering in deze moeilijke tijd. Ook in Amsterdam kwam er een tweede ster bij; Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot gaan met Restaurant 212 van één naar twee sterren.

Acht restaurants ontvangen een eerste ster, waaronder De Nieuwe Winkel en restaurant Wils. Een nieuwe Nederlandse driesterrenzaak zat er dit jaar niet in. Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren daarom nog steeds Jonnie en Therese Boer van De Librije in Zwolle en Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden drie sterren dankzij hun uitermate persoonlijke keukens. De fabelachtige ervaring die zij met hun gerechten weten te bieden is uniek. Ze behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie.

Acht 'Groene Michelinsterren' voor een duurzame aanpak van de gastronomie

De 'Groene Michelin ster', die voor de eerste keer in Nederland wordt toegekend, geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze nieuwe ster onderscheidt de Michelin Gids chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en waarvan de zinvolle initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie.

Michelin awards

Dit jaar werden er ook een aantal awards uitgereikt. Zo ging de award voor ‘uitmuntend gastheerschap’ naar Cindy Borger van Restaurant de Groene Lantaern in Staphorst en de award voor ‘sommelier van het jaar’ naar Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof. Ook Alex Haupt viel in de prijzen met de award voor de ‘jonge chef van het jaar’. Met deze awards creëert Michelin extra aandacht voor professionals met talent en passie, die gasten een onvergetelijke gastronomische ervaring bieden.

Coronamaatregelen geen invloed op beoordeling

Ondanks het coronavirus en de verplichte sluiting van eet- en drinkgelegenheden, hebben de inspecteurs te kennen gegeven dat zij de beoordeling goed hebben kunnen uitvoeren. Eind 2019 zijn zij gestart met hun bezoeken en deze werden afgelopen zomer hervat, tot half oktober.

Bib Gourmand

Deze 2021 editie beloont eveneens 118 Bib Gourmand restaurants, waarvan 13 nieuwkomers. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. Of de keuken nu Aziatisch, traditioneel of hip en creatief is: de eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

Felicitaties

Koninklijke Horeca Nederland feliciteert alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten weer culinair mogen verrassen en hen lekker in de watten mogen leggen.

Michelinsterren

De MICHELIN Gids introduceerde de eerste Michelinster in 1926. Vanaf dat moment gingen inspecteurs op pad om de beste restaurants te ontdekken en selecteren. Sinds 1931 hanteert Michelin een drie sterrensysteem voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant. Daarnaast worden bestekjes gehanteerd voor de comfortcategorieën, oplopend van één bestekje (vrij gerieflijk), naar vijf bestekjes (zeer luxueus). Voor de gastronomische dienstverlening was tot vorig jaar geen erkenning en daar komt met de Michelin awards verandering in.

N.B. De foto die te zien is, dateert uit 2020.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens