Vandaag maakte Michelin tijdens de feestelijke gidspresentatie van Michelin 2022 officieel de restaurants bekend die één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. De nieuwste gids omvat 520 restaurants, waaronder 117 Michelinsterren restaurants. De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden hun drie sterren. Daarnaast kwamen er tien nieuwe restaurants met een ster bij, waardoor Nederland nu 94 restaurants telt met één Michelinster. Het aantal tweesterren restaurants komt met drie nieuwe restaurants uit op 21.

Nieuwe sterren bekroning op werk

De verrassing van de dag: Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam. Hij ontving niet alleen de Young Chef Award 2022, maar sleepte ook zijn eerste Michelinster in de wacht. Door het hele land kwamen er sterren bij. Chefs Bas van Kranen en Wouter Denessen van Flore (Hotel de l’Europe), Guido Braeken van Julemont en Emilie van der Staak van De Nieuwe Winkel gaan naar huis met twee sterren. Een geweldige prestatie!

Tien restaurants ontvingen een eerste ster, waaronder De Juwelier (Amsterdam), Restaurant Pikaar (Hilvarenbeek), Restaurant Zoldering (Amsterdam), Atelier (Gulpen), Alma (Oisterwijk), Restaurant Lars Scharp (Amsterdam), Vigor (Vught), Ganzenest (Rijkswijk), Noor (Groningen) en De Kas (Amsterdam). Een nieuwe Nederlandse driesterrenzaak zat er dit jaar niet in. Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren daarom nog steeds Jonnie en Therese Boer van De Librije in Zwolle en Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden drie sterren dankzij hun uitermate persoonlijke keukens en behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie. Al wordt het volgens Jonnie Boer wel “tijd dat er een derde sterretje bijkomt."

'Groene Michelinsterren' voor een duurzame aanpak van de gastronomie

De 'Groene Michelin ster', die vorig jaar voor de eerste keer in Nederland werd toegekend, geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze ster onderscheidt de Michelin Gids chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en wiens initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. De nieuwe Groene Sterren van 2022 zijn voor Bas van Kranen en Wouter Denessen van Flore uit Amsterdam, Tako Koek en Koen Hoonhorst van Heron uit Utrecht en voor Niven Kunz van Triptyque uit Wateringen. Met deze nieuwe aanwinsten komt het totaal aantal ‘Groene Michelinsterren’ uit op 11.

Michelin awards

Dit jaar werden er twee Michelin awards uitgereikt. De award voor ‘sommelier van het jaar’ ging naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk. Yoran Jacobi viel twee keer in de prijzen en ontving naast zijn eerste ster, de award voor ‘jonge chef van het jaar’. Met deze awards creëert Michelin extra aandacht voor professionals met talent en passie, die gasten een onvergetelijke gastronomische ervaring bieden.

Bib Gourmand

Deze 2022 editie beloont eveneens 112 Bib Gourmand restaurants, waarvan 16 nieuwkomers. Bib Gourmand restaurants worden geprezen vanwege hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants in deze categorie zich aan houden. Of de keuken nu Aziatisch, traditioneel of hip en creatief is: de eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

Felicitaties

Koninklijke Horeca Nederland feliciteert alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten volop culinair mogen blijven verrassen.

Over de Michelinsterren

De MICHELIN Gids introduceerde de eerste Michelinster in 1926. Vanaf dat moment gingen inspecteurs op pad om de beste restaurants te ontdekken en selecteren. Sinds 1931 hanteert Michelin een drie sterrensysteem voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant. Daarnaast worden bestekjes gehanteerd voor de comfortcategorieën, oplopend van één bestekje (vrij gerieflijk), naar vijf bestekjes (zeer luxueus). Voor de gastronomische dienstverlening was tot twee jaar geleden geen erkenning. Daar is met de Michelin awards verandering ingekomen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens