Minister Adriaansens van EZK bracht afgelopen maandag een bezoek aan Leiden, op uitnodiging van Gastvrij Nederland, waar KHN deel van uitmaakt. Ze maakte daar kennis met enkele bedrijven uit de toeristische sector, waaronder Brasserie De Poort van ondernemer Guido Verschoor. Ook landelijk voorzitter Robèr Willemsen was aanwezig. Het werkbezoek was bedoeld als kennismaking met onze sector. Maar uiteraard hebben we ook enkele van onze belangrijkste thema’s, zoals de gevolgen van de hoge energieprijzen, onder haar aandacht gebracht.

Aandacht voor duurzaamheid, personeel en stijgende energieprijzen

Het werkbezoek startte maandagmiddag bij Naturalis, waar minister Adriaansens door een vertegenwoordiger van Marketing Leiden een inleiding kreeg over deze mooie stad. Daarbij was de insteek nadrukkelijk dat toerisme van grote economische en maatschappelijke waarde is voor een stad. En toerisme is veel breder dan de grote groepen waar vaak de focus op ligt. Zo heeft Leiden bijvoorbeeld ook veel zakelijke congrestoeristen. Na de inleiding ging het gezelschap met de fiets door Leiden, om vervolgens over te stappen op een rondvaartboot.

Werkbezoek Leiden

Duurzaamheid en personeel

De minister koos duurzaamheid en personeel als thema’s voor haar bezoek. Guido Verschoor, die in en rond Leiden meerdere horecalocaties bezit, vertelde over zijn ervaringen met verduurzaming. Zijn brasserie De Poort was in Leiden het eerste horecabedrijf met een volledig plasticvrij terras. Hij heeft ook ervaring met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij vertelde onder andere over de administratieve knelpunten en belemmeringen waar hij tegen aanloopt in de publiek-private samenwerking.

Aandacht voor stijgende lasten voor ondernemers

Robèr Willemsen maakte van de gelegenheid gebruik om enkele andere voor de horeca belangrijke punten bij de minister aan te kaarten. Bijvoorbeeld dat er geen compensatie staat tegenover de verhoging van het wettelijke minimumloon. Dat is volgens hem in strijd met het SER-advies. Ook bepleitte hij dat meer werken meer moet lonen. Nu wordt overwerk bijvoorbeeld zwaarder belast. Verder vroeg hij aandacht voor de stijgende lasten voor horecaondernemers en de hoge energielasten die bijna niet meer zijn op te brengen. Tijdens een werkbezoek worden nooit toezeggingen gedaan, maar Robèr kon wel een aantal zaken direct toelichten bij de minister.

Het werkbezoek vond plaats op uitnodiging van Gastvrij Nederland. Gastvrij Nederland - Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd - vertegenwoordigt 18 organisaties en branches in de gastvrijheidseconomie waarin zowel leisure als business zijn vertegenwoordigd. In Gastvrij Nederland werken de betrokken branches samen aan het versterken van de toeristisch-recreatieve bedrijvigheid in de volle breedte, zodat toerisme en recreatie kunnen uitgroeien tot een dynamische en duurzame sector.

Foto credits: Karin Kuiper (VNO-NCW)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens