Deze week liet Rijkswaterstaat telefonisch aan KHN weten dat Minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan. De officiële antwoordbrief van de Minister volgt later deze week. Door te mogen blijven staan realiseren de strandbedrijven een forse kostenbesparing. Nu de Minister akkoord is gegaan hoopt KHN dat ook de betrokken Waterschappen en kustgemeentes zullen instemmen.

Koninklijke Horeca Nederland is al vanaf het voorjaar intensief in gesprek met betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, Binnenlandse Zaken en Natuurbeheerorganisaties om evenals afgelopen jaar toestemming te krijgen voor strandbedrijven om te mogen overwinteren. Een aantal van hen vroeg zich af waarom dit na afgelopen winter nu opnieuw nodig was: De horeca was immers weer open en er was toch financiële steun? In nauwe samenwerking met het bestuur van de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en met Strand Nederland hebben we met behulp van aanvullend onderzoek, rekenvoorbeelden en met steun van VNO-NCW Minister van INW Cora van Nieuwenhuizen kunnen overtuigen. Haar goedkeuring was een voorwaarde voor alle andere betrokken instanties.

Waterschappen, kustgemeentes en provincies

Met deze goedkeuring zijn we er nog niet! Nu moeten ook alle betrokken waterschappen, kustgemeentes en provincies nog ieder apart akkoord gaan met de overwintering in hun eigen regio. KHN, NKV en Strand Nederland zijn hierover al met hen in gesprek en een aantal van hen heeft reeds aangegeven hier in beginsel positief tegenover te staan. We hopen dat na de goedkeuring van de Minister ook de andere waterschappen en gemeentes zullen instemmen en dat de strandbedrijven nu op korte termijn duidelijkheid krijgen.

Kosten afbraak en opbouw

Veel strandbedrijven moeten jaarlijks aan het eind van het seizoen hun bedrijf afbreken. Dat is o.a. belangrijk voor de kustveiligheid en het waterbeheer. De afbraak en opbouw gaan gepaard met hoge kosten. Normaal worden deze kosten ingecalculeerd. Maar door de coronacrisis met verplichte sluitingen en beperkende maatregelen hebben veel strandbedrijven hiervoor ook deze zomer geen reserves kunnen aanleggen. Hierdoor komt hun continuïteit in gevaar. Afgelopen jaar maakten zo’n 130 niet-permanente strandbedrijven dankbaar gebruik van deze mogelijkheid.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens