Nederland zet vol in op energiebesparing. Dit jaar wordt de energiebesparingsplicht voor ondernemers aangescherpt. De energiebesparingsplicht richt zich op bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken. Is dat bij jou het geval? Dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Ook moet je rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen; de zogeheten informatieplicht.

De nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML)

Verbruik jij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet je voldoen aan de informatieplicht en eens in de vier jaar rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen. Je doet dat aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijst, de EML.

In de nieuwe versie van de EML zijn geen sectorspecifieke maatregelen meegenomen. Het is een lijst die voor iedereen geldt en is onderverdeeld in drie categorieën (gebouwen, faciliteiten, processen). De nieuwe lijst betekent een vermindering van ruim 700 naar ongeveer 160 maatregelen. Neem de lijst door en kijk welke maatregelen jij kunt doorvoeren. Dit klinkt als veel werk, maar gelukkig is DEB er om je hierbij te helpen. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd om te rapporteren over de door jou getroffen maatregelen.

Duurzaam Energie Besparen (DEB)

DEB heeft als doel om het onderwerp energiebesparing eenvoudiger te maken. Het brengt informatie over wettelijke verplichtingen en financiële voordelen samen in begrijpelijke taal. Zo weten ondernemers concreet wat ze kunnen doen. DEB wil ondernemers laten zien dat duurzaamheid niet altijd geld hoeft te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. En bij het maken van die keuzes helpt DEB ondernemers.

DEB helpt je om hoe met de nieuwe EML-lijsten om te gaan. Dit doen ze via het volgende stappenplan:

  • Kies je categorieën
  • Filter aan de hand van de drie hoofdcategorieën (gebouwen, faciliteiten en processen) en subcategorieën welke maatregelen op jouw onderneming van toepassing zijn.
  • Bekijk de maatregelen
  • Bekijk per (sub) categorie de voorgestelde maatregelen. Vervolgens bepaal je per (sub) categorie of de desbetreffende maatregelen relevant zijn voor jouw bedrijf. Hierdoor krijg je overzicht hoe jouw bedrijf aan de Energiebesparings- en Informatieplicht kan voldoen.
  • Wanneer jouw bedrijf een energieverbruik van boven de 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas heeft, dan moet je voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing.

DEB bestond al langer maar is aan de hand van de nieuwe EML’s geüpdatet en heeft een nieuwe look & feel gekregen.

Meer informatie en ondersteuning

Hulp nodig? Onze energiepartner COMCAM helpt je graag op weg met de Informatieplicht Energiebesparing.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens