De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 15 mei het Horecabeleid 2025 vastgesteld, inclusief een aantal wijzigingen die via moties zijn aangenomen. Deze wijzigingen worden momenteel verwerkt en de gemeente heeft aangekondigd dat het definitieve, uitgewerkte beleid medio juni 2025 op haar website wordt gepubliceerd.
Actieve betrokkenheid KHN
Als KHN zijn we vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van dit beleid. Dankzij onze inzet zijn al voor de vaststelling belangrijke aanpassingen doorgevoerd: er komt geen nieuwe vergunningplicht, de omgevingsvergunning geldt voortaan voor onbepaalde tijd, verdere beperkingen op sluitingstijden zijn voorkomen en gevelterrasverwarming blijft toegestaan.
Onze lobby trok veel aandacht en zette een brede beweging in gang: media, manifestatie, acties op social media, petities en andere initiatieven maakten duidelijk dat veel mensen de horeca waarderen en juist meer ruimte en minder regels willen. Deze publieke steun heeft bijgedragen aan het doorvoeren van wijzigingen.
Ook politiek is er stevig gelobbyd. Met name Rob Hofland (D66), Myron von Gerhardt (VVD) en Rogier Havelaar (CDA) speelden hierin een rol. Zij dienden meerdere amendementen en moties in en gingen actief met ons in gesprek.
Nieuwe horeca-indeling: vier zwaartecategorieën
Amsterdam werkt voortaan met vijf categorieën, op basis van de zwaarte (en gevolgen) voor de leefomgeving:
Restaurants en fastfoodlocaties vallen onder de reguliere horeca en krijgen te maken met een vervroegde sluitingstijd van één uur (was 03.00 uur). Voor cafés en nachtzaken blijven de huidige sluitingstijden gelden.
De gemeente motiveert deze aanpassing als volgt:
Maatwerkontheffing voor fastfoodzaken
Dansen in reguliere horeca versoepeld
Op ons verzoek is de bepaling rond 'gelegenheid bieden tot dansen' aangepast. Hierdoor wordt voor reguliere horeca en middelzware horeca het dansen tussen tafels en stoelen niet meer aangemerkt als gelegenheid bieden tot dansen.
In stadsdelen Zuid en West gelden op sommige plekken nog specifieke bestemmingsplanregels waarin dansen onder voorwaarden is toegestaan, bijvoorbeeld op maximaal 20% van de vloeroppervlakte. Deze regels blijven voorlopig leidend, totdat het bestemmingsplan wordt herzien. Dan bekijkt het stadsdeel of afwijkende regels blijven gelden of dat het stedelijke beleid wordt toegepast.
Avondzaken behouden ruime openingstijden
De ruime openingstijden van zogenoemde ‘avondzaken’ blijven behouden. Het gaat om circa 150 locaties die doordeweeks tot 03.00 uur en in het weekend tot 04.00 uur open mogen blijven. Het gaat vooral om cafés in het centrum (Rembrandtplein, Leidsebuurt), maar ook om (eet)cafés in Oost, West, Zuid en enkele in Noord en Nieuw-West. Deze rechten blijven ook bestaan bij overdracht en worden opgenomen in de omgevingsvergunning.
Aantal verlaatjes
Er zijn 12 verlaatjes beschikbaar voor de categorieën middelzware en zware horeca in de hele stad en 5 voor lichte en reguliere horeca.
Aanvullende voorwaarden voor to go-producten
Het verstrekken van kleine etenswaren is alleen toegestaan als deze niet worden verwarmd, gaar gemaakt, belegd of ontdooid. Wat dit precies betekent, wordt later nog uitgewerkt.
Overgangstermijn
Terrassen: beperkte wijzigingen
Meldplicht voor additionele horeca in winkels (food)
Alle winkels die horeca aanbieden (zoals foodcorners of lunchgelegenheden), krijgen voortaan een meldplicht. Ook bestaande gevallen moeten zich melden binnen zes maanden na invoering van het beleid. Additionele horeca bij winkels noemen we ook wel een mengformule.
Uitwerking op gebiedsniveau en vervolgstappen
Het horecabeleid wordt gebiedsgericht uitgewerkt, waarbij de stadsdelen een belangrijke rol spelen. Zij bepalen onder meer welke vormen van horeca in een gebied worden toegestaan, of ruimere sluitingstijden mogelijk zijn en of hogere terrasschotten dan 1,50 meter zijn toegestaan.
De beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen worden op dit moment verder uitgewerkt. Wij blijven hierover in nauw overleg met de gemeente en zetten ons actief in om de belangen van horecaondernemers te behartigen. Tegelijkertijd is er aandacht voor een minder juridische en meer oplossingsgerichte aanpak van klachten en procedures.
Let op: het beleid is formeel vastgesteld, maar de definitieve uitwerking, inclusief de praktische invulling van moties en regels, wordt naar verwachting medio juni 2025 door de gemeente gepubliceerd. Aansluitend volgen nog diverse vervolgstappen:
KHN wordt bij deze vervolgstappen opnieuw actief betrokken.
Vragen of persoonlijk advies?
Heb je vragen over wat het nieuwe horecabeleid concreet betekent voor jouw onderneming? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.
Neem contact op met een van de regiomanagers in Amsterdam:
Wil je liever persoonlijk langskomen? Dat kan op ons kantoor aan de Amstel 138. Je plant eenvoudig zelf een afspraak in via Microsoft Bookings. We werken niet met een vast spreekuur, maar zijn op verschillende dagen en tijden beschikbaar.
Hoe werkt het?
Stuur een WhatsApp-bericht naar een van onze regiomanagers met je naam en onderwerp. Je ontvangt dan een link om zelf een afspraak in te plannen via ons boekingssysteem.