Vanaf 2025 moeten alle nieuwe vrachtauto’s en bestelauto’s die een zero-emissiezone (ZE-zone) in willen, emissievrij aangedreven zijn. Er geldt een overgangsregeling voor bestaande vrachtwagens en bestelauto’s. Vanaf 2030 moeten álle voertuigen in deze zones volledig emissievrij rijden. Ga je binnenkort een nieuwe bestelbus aanschaffen? Dan is het verstandig om hier vast rekening mee te houden.

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is een gebied waar voertuigen die CO2 uitstoten niet welkom zijn. Alleen elektrische, waterstof aangedreven en hybride voertuigen zijn daar toegestaan. Hybride voertuigen moeten aantoonbaar zonder uitstoot in de zone rijden.

Vanaf 2025 moeten minstens dertig Nederlandse binnensteden emissievrij bevoorraad worden. Bevoorrading van horeca en winkels mag in die gebieden dan alleen nog met zero-emissie aangedreven voertuigen plaatsvinden. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Bekijk hier een overzicht van de gemeenten die zo’n zone hebben aangekondigd.

Overgangstermijn bestelauto’s

Ook voor bestelauto’s geldt een overgangstermijn:

  • Euro 5-bestelauto’s mogen tot en met 31 december 2026 een ZE-zone inrijden
  • Euro 6-bestelauto’s tot en met 31 december 2027
  • Alle nieuwe bestelauto’s in een ZE-zone moeten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissie aandrijving hebben
Toegang tot zero emissie zones

Wat betekent dit voor jou?

Als je van plan bent een nieuwe bestelauto te kopen, houd dan rekening met bovenstaande regels. En houd deze data goed in de gaten. Kijk naar een natuurlijk moment op je bestelauto te vervangen en ga dan over op elektrisch, hybride of waterstof. Je kunt het beste contact opnemen met een dealer die e-voertuigen levert om de mogelijkheden te bespreken. Gelukkig neemt het aanbod van e-voertuigen, met name bestelauto’s, neemt snel toe.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat ondernemers kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij de aanschaf van een zero-emissie bestelauto. Er is een Subsidieregeling Emissieloze Bestelauto's, afgekort SEBA. Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van de RVO.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens