Vanaf 1 januari 2023 verandert de wetgeving rondom de overlast van knaagdieren, zoals muizen en ratten. Het doel van deze nieuwe regels is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken en als dat kan helemaal te vermijden. Vanaf 2023 mogen alleen personen die daarvoor gecertificeerd zijn deze middelen inzetten. Voor jou als ondernemer is goed contact met een ongediertebestrijder daarom belangrijk.

Voedselveiligheid eigen verantwoordelijkheid

Muizen en ratten mogen niet rondlopen op plekken waar je eet- en drinkwaren bereidt, behandelt of bewaart. Gasten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedsel veilig is. Als horecaondernemer ben je hier zelf voor verantwoordelijk.

Waar het vroeger voor de hand lag om naar chemische middelen te grijpen om knaagdieren te bestrijden, wordt dat door nieuwe regelgeving steeds moeilijker. Sterker nog: vanaf 2023 is het verplicht om knaagdieren in bedrijven aan te pakken met de Integrated Pest Management (IPM) methode.

Integrated Pest Management (IPM) methode

Integrated Pest Management (IPM) is een methode om plaagdieren aan te pakken. Hierbij ligt de nadruk op het voorkomen van overlast, in plaats van op het bestrijden van de dieren. IPM heet ook wel geïntegreerde plaagdierbeheersing.

IPM is een continu proces: binnen jouw bedrijf let je er steeds op hoe je problemen met muizen, ratten en andere plaagdieren kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een goede wering en hygiëne, en door samen te werken met omliggende bedrijven en instanties. Hieronder nog een aantal praktische tips om ongedierte te voorkomen in jouw bedrijf:

  • Houd ruimtes schoon;
  • berg voedsel op in goed afgesloten potten of containers;
  • gooi afval weg in goed afsluitbare bakken;
  • dicht kieren en gaten rond kruipruimtes en bijvoorbeeld wateraansluitingen.

Bij IPM ga je pas bestrijden als de preventieve maatregelen niet werken. De bestrijding begint met niet-chemische bestrijdingsmiddelen, zoals klapvallen. Werken deze bestrijdingsmiddelen niet of is de volksgezondheid in gevaar? Dan is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen alsnog toegestaan. Alleen professionele en gecertificeerde plaagdierbestrijders mogen deze middelen gebruiken.

Meer informatie over de Integrated Pest methode is te vinden op de website van de NVWA.

Meer informatie om knaagdieren te bestrijden is te vinden op de deze pagina op de NVWA website en specifieke tips voor muizenoverlast zijn te vinden op de website van Milieu Centraal.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens