Met deze woorden sloot premier Mark Rutte op 14 december zijn toespraak af waarin hij de lockdown van Nederland afkondigde.

Hiermee verdween ook het laatste restje hoop voor veel horecabedrijven om nog te kunnen ondernemen in 2020 en voor de hoteliers betekende het opeens geen zicht meer op veel activiteiten rondom de feestdagen.

Veel horecaondernemers hebben moeite om de stelling van onze premier te onderschrijven. Het zicht om er doorheen te komen ontbreekt. Het water staat velen aan de lippen of al ver daarboven.

Ook het gevoel dat we er samen doorheen komen wordt door veel horecaondernemers niet zo beleeft. Onrecht, oneerlijk, onevenredig, allemaal termen die mij heel veel ter ore zijn gekomen in het afgelopen jaar. En heel begrijpelijk ook. We hebben dit jaar gemerkt dat horeca voor ons kabinet verworden is tot “met drank in de man, hangend aan de lampen, met veel mensen gepropt in een klein kroegje”.

Hoe geweldig deze vorm van horeca ook is en hoe belangrijk dat ook deze bedrijven de crisis overleven, het is een degradatie van onze gehele sector om te beweren dat je daarmee de lading dekt. De horeca is de smeerolie van de samenleving, het cement van dorp of stad, de lijm waarmee je een leuke dag aan elkaar plakt. Dat we op dit moment nog niet op elkaar in een kroegje kunnen staan of met 60.0000 man op een festivalterrein snappen we allemaal. Maar de horeca gebruiken als onderdeel van de oplossing uit deze crisis in plaats van het probleem van deze crisis, dat is waar we ons hard voor maken.

KHN heeft achter de schermen veel bereikt in de landelijke loby maar ook zeker in de lokale lobby. Niet alles is echter gelukt of maar gedeeltelijk gelukt, niet door onkunde van onze kant maar vaak door onwil van de andere kant om te luisteren. Mochten er zaken zijn die we beter of anders moeten doen roep ik eenieder op om actief lid te worden van onze club om hier zijn deel aan bij te dragen.

Zelf zal ik me de komende weken inzetten om het motto “Winkels open = horeca open” zo breed mogelijk uit te dragen om zodoende zicht op de toekomst voor ons allemaal te krijgen.

Tot die tijd wil ik ondanks alles iedereen heel fijne feestdagen toewensen. Zorg goed voor elkaar maar ook voor jezelf. Je kwetsbaar opstellen is niet altijd het sterkste punt van een ondernemer, maar soms wel eens nodig.

Laten we proosten op een veel mooier 2021, met zoveel mogelijk ondernemers die dan nog steeds actief zijn, maar vooral, blijf gezond!

John Paulus
Voorzitter KHN Maastricht & Heuvelland

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens