In de zomermaanden is het bestuur van KHN Almere geconfronteerd met de mededeling van de gemeente dat z.s.m. toeristenbelasting zou worden ingevoerd. Wij hebben de gemeente gevraagd om over invoering toeristenbelasting nog geen richting te geven en zeker geen besluit te nemen voordat de betrokken partijen als Hiswa, Recron en Koninklijke Horeca Nederland gehoord zouden worden.

Ideeën, argumenten en adviezen om toeristenbelasting niet in te voeren onzerzijds zijn aangehoord. De financiële positie dwingt de gemeente Almere deze drastische maatregelen te nemen.

De gemeenteraad van Almere zal worden voorgesteld om in te stemmen over invoering toeristenbelasting per 1 mei 2020 i.p.v. januari 2020 in het eerste voorstel. De hoogte van de belasting is gesteld op 5% van de overnachtingprijs i.p.v. 7% in het eerste voorstel.

Wij hebben als sector kunnen afdwingen dat vanaf januari 2021, 30% van de opgehaalde toeristenbelasting terugvloeit in de toeristische sector. Dit bedrag zal gebruikt worden o.a. voor marketing activiteiten.

Het bestuur is teleurgesteld maar ziet in dat dit voorstel slechter had kunnen uitpakken. Men wilde afhankelijk 1,1 mlj uit de sector halen en is nu op € 865.000,- begroot. De drie brancheorganisaties waaronder KHN vinden dit zeer ambitieus.

Wij wachten het definitief besluit en verdere instructies van de gemeente af.

Mochten hier vragen over zijn; bel mij.

Dominique Tettero
Regiomanager KHN Midden Nederland/ Flevoland
T: 06 53 17 99 38
d.tettero@khn.nl

Taco van der Meer
Voorzitter KHN Almere
E: taco@albushotel.com

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens