Vanaf 11 januari 2020 is de Beatrixbrug afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting duurt tot eind juni 2020. Deze nieuwsbrief staat grotendeels in het teken van de afsluiting en de gevolgen voor het verkeer.

Vanaf zaterdag 11 januari 2020 gaat naast de Wilhelminabrug in Zaandam ook de naastgelegen Beatrixbrug dicht. Daarmee is de Wilhelminasluis, waar beide bruggen onderdeel van uitmaken, afgesloten voor al het wegverkeer. Tijdens de afsluiting van beide bruggen wordt het wegverkeer omgeleid. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug.

Hoe lang gaat het duren?
De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind juni. Dit is iets later dan aanvankelijk gepland. Dit komt doordat de betonnen constructie van de aanbrug ernstig is aangetast door water en dooizout. Ook is gebleken dat de dekking (betonlaag boven de wapening) in het verleden niet goed is aangebracht en daarom hersteld moet worden. Door deze werkzaamheden nu uit te voeren wordt voorkomen dat de brug op een later moment opnieuw afgesloten wordt. Dit geldt overigens niet voor de Wilhelminabrug. Zoals het er nu naar uit ziet gaat deze brug zoals gepland eind mei 2020 weer open voor al het wegverkeer.

Wat betekent dit voor het verkeer?
Tijdens de afsluiting van beide bruggen wordt al het verkeer omgeleid. Op de bijgevoegde kaarten kunt u zien welke omleidingsroutes gelden voor de verschillende vormen van verkeer. Zowel op marktdagen als op niet-marktdagen. Wij adviseren rekening te houden met een langere reistijd.

Tijdelijke brug
Fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke verbinding. Deze zogenaamde pontonbrug loopt van de Burchtkade naar de kade voor het Zaantheater en is alle dagen van de week 24 uur per dag beschikbaar. De brug is voorzien van een uitvaarbaar deel zodat scheepvaart de brug kan passeren. Bij het passeren van de scheepvaart wordt rekening gehouden met de spitstijden. Maximale duur van de stremming is 10 tot 15 minuten.

Openbaar vervoer
Ook een aantal bussen rijdt anders tijdens de afsluiting van de Wilhelminasluis. Op de site van Connexxion en op www.9292ov.nl is meer informatie te vinden over de aangepaste routes voor de bussen in het centrum.

Marktdagen

Niet Marktdagen

Kerstverlichting brengt sfeer op Zuiddijk
Begin november is in opdracht van provincie Noord-Holland de kerstverlichting aan de Zuiddijk, nabij de Oostzijderkerk opgehangen. Dit naar aanleiding van gesprekken met de Damcare ondernemers. De Zuiddijk behoort namelijk tot de “omlooproute” na de afsluiting van de Wilhelminabrug. De route was als onprettig ervaren, zeker in deze donkere maanden.

Nieuwe sluisdeuren
Maandag 21 oktober was het dan zover! Toen konden de nieuwe sluisdeuren van de Wilhelminasluis die in maart 2016 al waren geïnstalleerd eindelijk in gebruik genomen worden. Een flinke mijlpaal voor het project. De nieuwe deuren zijn gemaakt van hardhout en wegen 30 ton per stuk. Daarnaast hebben deze vier sluisdeuren ook nog een Zaans tintje. Ze zijn namelijk gemaakt in een fabriek in Zaandam.

Lawaai
Helemaal vlekkeloos verliep de ingebruikname niet. De scharnieren van de nieuwe deuren maakte bij het open en dicht gaan namelijk nogal lawaai. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat ze nog weinig gebruikt waren sinds het moment van montage. De oplossing liet niet lang op zich wachten. Het bleek een spray om de scharnieren te smeren. Ondanks het feit dat de spray wel wat tijd heeft om in te werken werd het lawaai gelijk al een stuk minder. Afhankelijk van het aantal bewegingen van de deuren, zal het lawaai in de toekomst verder afnemen.

Oude deuren
Toen na uitvoerig testen bleek dat de nieuwe sluisdeuren werkten heeft de aannemer ook de oude deuren verwijderd. Een flinke onderneming aangezien we het hier hebben over deuren met een gewicht van 12 ton. Om de deuren uit 1957 te verwijderen heeft de aannemer eerst de cilinder van het bewegingswerk en het bovenscharnierpunt losgebrand. Vervolgens zijn de deuren uitgehesen en afgevoerd met een kraanschip.

Bewoner aan het woord
“Het moet gebeuren, het is niet anders”!

Met het afsluiten van de Wilhelminabrug is het voor Zaandam duidelijk; Er wordt gewerkt aan de sluis. Wanneer je niet dicht op de sluis woont, heb je niet altijd weet van dergelijke bouwprojecten. Voor Jelle van Dijk, bewoner nabij de sluis is dat heel anders. Al vanaf februari dit jaar zit hij “midden in de verbouwing”.

Hoe dicht woon je op de werkzaamheden?
“Ik woon op de Zuiddijk die direct aan de sluis is gesitueerd. Ik kijk letterlijk uit op de bouwplaats. Ik zit met mijn woning met balkon aan de sluiskant, tussen de twee bruggen in”.

Wat vind je van de vernieuwing van de sluis?
“Ik ben blij dat het weer begonnen is. Het project heeft een tijd stilgelegen en die bouwhekken en het gebied konden wel een opknapbeurt gebruiken. Ik woon hier vanaf februari en het viel mij op dat alles in slechte staat was. De werkzaamheden zijn hervat en we hebben een einddatum. Daar kijk ik naar uit! Het is wel ‘spannend’ hoe het eruit komt te zien. Je ziet de impressies maar hoe vertaald dat zich naar de werkelijkheid? Ik kijk uit naar wanner het klaar is en ben benieuwd naar de details als straks alles af is”.

Hoe ervaar je de werkzaamheden?
“Tot nu toe is het me best meegevallen. Het enige wat echt heel ongemakkelijk is, zijn het plaatsen van de damwanden. Die overlast is behoorlijk heftig. Wanneer de planken de grond ingetrild worden, geeft dat enorm veel geluid. Soms heb ik het idee dat mijn hele appartement mee-resoneert. Maar, het moet gebeuren, het is niet anders. Ook merkte ik in de zomer dat mijn balkon iets sneller vies wordt. Over het algemeen vind ik het eigenlijk heel goed te doen”.

Heb je nog opmerkingen of suggesties voor het project?
“Het schiet lekker op. In oktober ben ik mee geweest op de rondleiding voor de buren. Toen konden we helaas niet de kelders van de sluis in. Ik zou graag nog eens een tour “achter de schermen” willen krijgen waarbij we ook het onzichtbare te zien krijgen”!

Wat gebeurt er allemaal tot eind 2020?
De komende tijd is de aannemer volop aan de slag. Niet alleen wordt er hard gewerkt aan twee bruggen tegelijk. Ook gaat Heijmans verder met het vernieuwen van de kadeconstructie van de kolk. Dit zorgt voor een extra toename van de bouwwerkzaamheden en dus ook van het bouwverkeer. Dit gaat helaas gepaard met extra overlast.

De aannemer doet zijn uiterste best om waar mogelijk de hinder tot het minimum te beperken. Hieronder een overzicht van de werkzaamheden.

Inloopbijeenkomst op 16 december
Op maandag 16 december organiseert de provincie Noord-Holland een inloopavond in het informatiecentrum Vaart in de Zaan, Zuiddijk 39, 1501 CB Zaandam. Tijdens deze avond staan medewerkers van de provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad en aannemer Heijmans klaar om uw vragen te beantwoorden. Aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon binnenlopen tussen 19.00 uur en 21.00 uur.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens