Op 28 september vindt het Kustpactoverleg plaats. We schuiven samen met de Nederlandse Kustvereniging (NKV) en Strand Nederland aan om namens de strandbedrijven te spreken met andere bij de kust betrokken partijen. Samen komen we op voor de belangen van horecaondernemers met een bedrijf aan de kust. We spraken Jasper Roord (NKV), Bas de Jong (Strand Nederland) en Ivo Berkhoff (KHN) over deze samenwerking.

“Ondernemers op het strand hebben voor een deel met andere uitdagingen te maken dan bedrijven in de rest van het land. Zoals de tijdelijke bebouwing en contracten van korte duur. Daarom is het belangrijk om de krachten te bundelen”, aldus Ivo Berkhoff, KHN-Regiomanager zuidelijk Noord-Holland. “Die noodzaak werd eens te meer duidelijk tijdens de coronacrisis. Zo waren de steunmaatregelen voor strandbedrijven niet goed toepasbaar. De NOW-regeling baseerde zich bijvoorbeeld op de loonsom van januari 2020, terwijl veel strandbedrijven dan dicht zijn en dus een minimale vergoeding kregen.”

Effectieve bundeling van krachten

De samenwerking tussen KHN, de NKV en Strand Nederland leidt tot een effectieve bundeling van krachten en expertises vanuit het bedrijfsleven. Bas de Jong van Strand Nederland: “We merken echt dat iedere organisatie vanuit zijn eigen kracht bijdraagt aan een gezonde toekomst voor het strand in het algemeen en ondernemers in het bijzonder.” Jasper Roord, voorzitter van de NKV beaamt dit: “KHN focust op belangenbehartiging en Strand Nederland meer op de commerciële activiteiten, zoals de Strandverkiezing en projecten met betrekking tot een schoner en duurzamer strand. Daarnaast zorgt Strand Nederland voor communicatie en ondersteuning rondom de activiteiten van het Kustpact. Wij als NKV vertegenwoordigen de stem van de paviljoenhouders en hebben ingangen op gemeentelijk en provinciaal niveau. Zo ontstaat er een vruchtbare samenwerking waar we heel blij mee zijn.”

Overwinteren van strandpaviljoens

Een mooi voorbeeld van de doeltreffendheid van de samenwerking is het lobbysucces rondom het overwinteren van de strandbedrijven. Na lang aandringen kregen seizoenspaviljoens toestemming om in de winter te blijven staan. Doordat op- en afbouwen niet nodig was, bespaarden deze bedrijven veel kosten. En dat was hard nodig, omdat ze vanwege de coronamaatregelen ontzettend veel inkomsten waren misgelopen. 130 paviljoens hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot overwintering.

Meer financiële en juridische zekerheden

Komend jaar focussen we samen op de financiële en juridische zekerheden die de strandpaviljoens nu missen. Paviljoenhouders hebben bijvoorbeeld te maken met verschillende partijen die huurovereenkomsten uitgeven, maar die krijgen ze nooit voor onbepaalde tijd. In sommige gevallen moeten paviljoens zelfs ieder jaar opnieuw een overeenkomst sluiten en dat maakt ondernemen lastig, omdat je zonder die zekerheid ook geen hypotheek of financiering kunt krijgen. Jasper: “Zonder die zekerheid kun je niet investeren in duurzaamheid en kwaliteit, en dat is juist erg nodig.”

Wat is het Kustpact?
Het Kustpact is een samenwerkingsverband van lokale en provinciale (kust)overheden, waterschappen, natuur en milieubeheerorganisaties, recreatieondernemers en toeristische organisaties. Het pact heeft als doel om een goede balans te bewaken tussen bescherming én ontwikkeling van de Nederlandse kust.

Ondernemersdag 31 januari

Op 31 januari organiseren we gezamenlijk een ondernemersdag. Jasper: “Er worden workshops gegeven en er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.” Ivo vult aan: “Er zijn bijvoorbeeld actieve en inspirerende workshops over actuele onderwerpen als personeel, energie en nieuwe foodtrends. Ook is er ruimte voor regionale bijeenkomsten van de verschillende strandverenigingen en de NKV.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens