Normaal gesproken is december mijn favoriete maand. Hét toppunt van ondernemerschap: volle zaken en vol passie knallen met mijn team. De dagen tussen kerst en oudjaarsavond doen er nog een schepje bovenop. Zo ontvangen we normaliter op 27 december eenzame ouderen die we verwennen met een heerlijke lunch. Een gezellig muziekje erbij en volop genieten van het geluk dat je anderen brengt.

Op deze dag wil iedereen werken, want het is een onwijze energieboost voor het team. Al heeft dit wellicht ook te maken met het feit dat we ’s avonds met elkaar het glas heffen in Café Verschoor, een van mij persoonlijke favorieten. Al is het alleen al omdat de eigenaren Theo en Joke zulke ongelofelijk lieve schatten zijn.

De WhatsApp-berichten over en weer kwamen in december echter harder aan dan ooit en zorgden bij mij voor een paar dikke tranen. Maar ondanks de lockdownpijn, gloorde er in december enige hoop. Met een bos bloemen op links en het warme kerstgevoel op rechts ging ik naar de Oostkousdijk voor een kop koffie. Meer dan een kop kreeg ik niet (dat drink je normaal ook niet na de kerst), dus tijd voor een fluitje. Na een paar mooie verhalen maakten de tranen plaats voor een glimlach.

Joke stond ondertussen volop oliebollen en appelflappen te bakken voor de vaste gasten. Alles bij elkaar zo’n 500 stuks. En ik kan je vertellen dat alleen mijn moeder ze zo kon maken. Op oudejaarsdag mocht ik mijn bestelling komen halen. Vol trots zag ik Joke en Theo genieten van het feit dat ze hun vaste gasten blij kunnen maken met een oudejaarslekkernij. Ik zag het sprankje hoop in hun ogen en voelde hun geloof dat alles goed gaat komen. De lachende gezichten van deze twee deden mij onvoorstelbaar goed.

Het was dan weliswaar mijn meest verdrietige decembermaand ooit, die bezoekjes aan Theo en Joke hebben mij wél de booster gegeven om in 2022 opnieuw keihard te gaan knokken voor alle ondernemers die veel essentiëler zijn dan men in Den Haag soms denkt.

Een heel mooi 2022 gewenst, met veel gezondheid, geluk en een beter ondernemersklimaat!

Robèr Willemsen

Deze column werd oorspronkelijk gepubliceerd in Misset Horeca.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens