Deze week is het zover: dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Bij ons staat dit onderwerp al maandenlang hoog op de agenda. Deze verkiezingen bieden namelijk een belangrijke kans om de positie van de horeca te versterken. Daarom hebben we actief input geleverd voor de verkiezingsprogramma's. En geanalyseerd in hoeverre verschillende politieke partijen rekening houden met de belangen van onze branche in hun programma's.

We hebben een standpuntenoverzicht gemaakt voor de thema’s die volgens ons op dit moment het belangrijkst zijn voor de horeca:

 • Het ondernemersklimaat
 • Regeldruk
 • Realistische duurzaamheids- en gezondheidsambities
 • De juiste balans tussen werk en zekerheid

Bekijk de standpunten

Zie hier ook het verkiezingsoverzicht van VNO/MKB.

Voor onze analyse hebben we de partijprogramma’s van zeven partijen geanalyseerd: NSC, VVD, GroenLinks-PvdA, PVV, BBB, D66 en CDA. Deze partijen hebben we een maand geleden geselecteerd omdat ze op dat moment volgens ons de grootste kans maakten om onderdeel uit te maken van een nieuwe coalitie. Het kan zijn dat op dit moment peilingen een ander beeld geven.

Inzet in aanloop naar verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande, en de daaropvolgende vorming van een nieuw kabinet, zijn van groot belang voor onze branche. In de zomer hebben we input geleverd voor de verkiezingsprogramma's door onze standpunten over belangrijke kwesties voor de horeca naar voren te brengen. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen en diverse begrotingsbesprekingen na Prinsjesdag hebben we ook suggesties gedeeld met verschillende Kamerleden. Dit heeft nu al aanzienlijke successen opgeleverd voor onze branche, waaronder:

 • Verschillende Tweede Kamerleden hebben op basis van onze input moties ingediend die gunstig zijn voor onze belangen.
  • Een motie om de regeldruk met 25% te verminderen.
  • Een motie waarin de regering wordt verzocht de mkb-toets periodiek in te zetten om te bepalen waar regeldruk onbetaalbaar en onuitvoerbaar is, ook voor bestaande wet- en regelgeving.
  • Een motie die de regering vraagt om verschillende beleidsvarianten te onderzoeken om de belasting-, premie- en regeldruk te verlagen en zo de lasten voor (mkb-)werkgevers te verlichten.
 • De voorgestelde btw-verhoging voor logies is van de baan, waardoor het huidige btw-tarief van 9% voor logies behouden blijft.
 • De aangekondigde verhoging van de alcoholaccijnzen is gehalveerd.
 • Een meerderheid van de Kamer ondersteunt het voorstel om de 'plastictaks' zo snel mogelijk af te schaffen.
 • Een meerderheid van de Kamer heeft ingestemd met een bredere definitie voor hoogwaardige recycling in de Single Use Plastics (SUP)-richtlijn.

Waar maken wij ons hard voor in 2024?

Als vereniging zetten wij ons ook het komende jaar in voor zowel de individuele- als collectieve belangen van jou als horecaondernemer. Ons doel is om een gunstig ondernemersklimaat te bevorderen, waarin ondernemen weer winstgevend wordt. Wij streven ernaar de regeldruk te verminderen en zo de lasten voor jou als lid te verlichten. Daarnaast streven we naar een evenwichtige balans tussen werk en zekerheid, zodat jij met vertrouwen kunt blijven ondernemen. Ook zetten we ons actief in voor realistische duurzaamheids- en gezondheidsambities in de horecasector, om de toekomst van onze branche te beschermen.

Laat jouw stem horen

Het is nu aan jou om je stem te laten horen en de toekomst van onze mooie branche mede vorm te geven. Houd rekening met je persoonlijke voorkeuren en neem ook de belangen van jouw horecabedrijf mee in je overweging. Samen vooruit!