Goed nieuws! Horecaondernemers worden ook over de lockdown periode van 2021 gecompenseerd op de Buma, Sena en Videma factuur. De compensatie geldt ook voor bedrijven waarvan één onderdeel verplicht moest sluiten en waarvoor auteursrechten betaald moesten worden. KHN legt uit hoe de afspraken tot stand zijn gekomen, wat ze voor jou betekenen en hoe het zit met de facturatie.

Update 21 december 2021: KHN is in gesprek met de betrokken partijen over een eventuele regeling naar aanleiding van de lockdown van 19 december 2021 tot 14 januari 2022. Uiteraard houden we je op de hoogte van de uitkomst van dat gesprek.

Compensatie voor 2020

Tijdens de eerste lockdown in 2020 zijn er afspraken gemaakt tussen brancheorganisaties en Videma/Buma en Sena over een coronacompensatie. In de periode 14 oktober tot en met 31 december 2020 vond er – vanuit Buma en Sena – een tweede compensatie/restitutie plaats.

Nieuwe afspraken voor compensatie 2021

Het jaar 2021 begon voor de horeca – en andere branches – in een lockdown situatie. KHN is daarom vrijwel meteen in gesprek gegaan met Videma, Buma en Sena over een coronacompensatie voor 2021.

Het bedrijfsleven (KHN samen met Hiswa/Recron, INretail, Bovag en MKB Nederland) heeft gezamenlijk gesprekken gevoerd met Videma, Buma en Sena. Deze week resulteerden de gesprekken in een regeling voor 2021. Er komt een tegemoetkoming voor de ellende van ondernemers die (geheel of gedeeltelijk) verplicht gesloten zijn of zijn geweest. Deze regeling doet ook recht aan de belangen van artiesten/muzikanten. Deze groep lijdt ook immers onder de coronamaatregelen.

De afspraken voor 2021 luiden als volgt:

  1. In verplicht gesloten sectoren met commercieel publiekstoegankelijke ruimten vindt 100% compensatie van de licentievergoeding plaats over de door de Rijksoverheid verplicht gesloten periode als gevolg van Covid-19. Indien er sectoren zijn die op grond van de verplicht gesloten periode 15 december tot en met 31 december 2020 nog niet gecompenseerd zijn door Buma en Sena, zal een aanvullende compensatie door Buma en Sena worden meegenomen in de afhandeling van de compensatie over de verplicht gesloten periode 2021.
  2. Voor alle commerciële instellingen met publiekstoegankelijke ruimten waarbij sprake is van specifieke verplicht gesloten bedrijfsonderdelen op last van de Rijksoverheid, vindt compensatie plaats van 100% van de desbetreffende licentievergoeding over de verplicht gesloten periode welke staat vermeld op Rijksoverheid.nl. Hieronder vallen bijvoorbeeld licenties voor het gebruik van muziek- en/of Tv in het horeca- en fitnessgedeelte van: Hotel, Recreatiesector, Zwembaden, Tuincentra, Detailhandel

Komt er opnieuw een lockdown in 2021, dan volgt er een nieuw overleg.

Over de facturatie voor 2021

Namens Buma en Sena factureert KHN (met korting) aan leden die zich voor de muziekregeling hebben aangemeld. Volgende week maken we concrete afspraken over de facturatie voor 2021. Naar verwachting zal er vanaf de tweede helft van juli worden gefactureerd. Zodra dit concreet is zullen we jou daarover berichten.

Videma heeft aangeven dat ze de facturering snel in gang gaan zetten. Zoals het er nu naar uitziet worden de facturen voor cafés en cafetaria's volgende week verzonden. Hotels ontvangen hun factuur naar verwachting de week daarop.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens