Er komt een coronatoegangsbewijs (CTB) voor 'derdelanders' die twee weken of korter in Nederland verblijven. Toeristen of zakelijke reizigers van buiten de EU hebben nu problemen om de horeca of een evenement binnen te komen.

De oplossing is dankzij aandringen van Gastvrij Nederland, KHN en de taskforce Gastvrijheid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tot stand gekomen.

Wel naar Nederland, maar geen QR-code

Derdelanders zijn reizigers/toeristen die van buiten de EU komen. Zij liepen tegen het probleem aan dat ze op vertoon van hun vaccinatiebewijs of testbewijs wel Nederland binnenkwamen, maar vervolgens geen QR-code en dus coronatoegangsbewijs konden krijgen. Met enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, waren hierover al afspraken gemaakt.

Code ophalen

Wie van buiten de EU komt en niet langer dan twee weken in Nederland verblijft, kan straks op enkele locaties in Nederland een code ophalen. Vervolgens moet de bezoeker binnen drie dagen (op eigen kosten) een antigeentest afleggen. Bij negatief resultaat kan dan het CTB worden geactiveerd. Wie na twee weken toch nog langer wil blijven, moet de hele procedure opnieuw doorlopen.

Voor derdelanders die langere tijd in Nederland zullen verblijven, wordt nog gewerkt aan een oplossing. De regeling voor de kort-verblijvers gaat naar verwachting 1 januari in.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens