De toeristenbelasting in 2024 is 12,5% van de overnachtingsprijs (exclusief BTW en toeristenbelasting). Een flyer van de gemeente volgt zodat je je gasten kunt informeren over het tarief. Het vaste bedrag per persoon per nacht vervalt in 2024.

Tijdens het hoteloverleg en een bijeenkomst van the Luxury Hotels of Amsterdam hebben we besloten een verdere verkenning met advocaten te organiseren of en hoe we het beste een juridische procedure kunnen starten tegen de gemeente. Ondanks de vele gesprekken die zijn gevoerd en het lobby traject lijkt het college en de politiek geen enkele waarde te hechten aan onze argumenten en de belangen van een duurzame en verantwoorde bezoekerseconomie en de rol die onze hotels hierbij kunnen vervullen.

We merken dat voor onze achterban de maat vol is. Uiteraard blijft de uitkomst van een juridisch proces onzeker, maar we willen dit middel inzetten als signaal dat de gemeente te ver gaat en er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Enerzijds vanwege de manier waarop ze dit proces aanvliegen en natuurlijk willen we ook toetsen of deze exorbitant hoge tarieven nog langer toelaatbaar zijn en het instrument niet wordt misbruikt als afschrikeffect voor bezoekers.

Dit kunnen we niet alleen.

Hoe kun je helpen?

Eerder hebben we al een juridische verkenning gedaan. Zie hier de samenvatting van de uitkomsten. Op basis van deze verkenning doen we een oproep aan hoteliers: verzamel zoveel mogelijk bewijzen waaruit blijkt dat:

1. De toeristenbelasting niet doorbelast kan worden aan de gast (omdat de tarieven zo kort voor een nieuw kalenderjaar pas bekend zijn geworden en er voor volgend jaar al overeenkomsten zijn gesloten en de extreme verhoging niet wordt geaccepteerd door de gast).
2. Er afzeggingen zijn van bezoekers of groepen (congressen) vanwege te hoge toeristenbelastingtarieven.

Verzamel de dossiers en stuur ze later naar ons als we de oproep doen of direct sturen mag ook naar amsterdam@khn.nl.

Vragen

Voor vragen en of suggesties, neem contact op met regiomanager Eveline Doornhegge via e.doornhegge@khn.nl / 06 51 49 07 09.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens