Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niet tevreden zijn over het aanbod aan gezonde voeding voor kinderen in de horeca. Wil je een gezonder kindermenu serveren? Laat je inspireren door de menukaart van het Voedingscentrum en ontdek hoe je een gezonder en duurzamer menu op de kaart zet.

74% van de (groot)ouders is ontevreden over het huidige kindermenu

In het najaar van 2022 liet JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) een online onderzoek uitvoeren onder 1004 (groot)ouders die met hun (klein)kinderen (3 tot 12 jaar) horecagelegenheden bezoeken. Dit onderzoek bracht de wensen en behoeften van (groot)ouders op het gebied van gezondere maaltijden voor kinderen in kaart. Hoewel een bezoek aan een horecagelegenheid vooral gezellig en leuk moet zijn – en gezond eten daardoor niet de hoogste prioriteit heeft - geeft 74% van de respondenten aan niet tevreden te zijn over het huidige aanbod aan gezondere gerechten voor kinderen in de horeca.

Te beperkt en ongezond

(Groot)ouders vinden het huidige aanbod te beperkt, ongezond en te weinig variatie bieden. Ze vragen om verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. Het aanbieden van meer variatie aan gerechten, inclusief aantrekkelijk gepresenteerde gezonde gerechten, biedt kansen. Meer resultaten over dit onderzoek zijn in deze infographic te vinden.

Een gezonder en duurzamer kindermenu

Het Voedingscentrum ontwikkelde een menukaart voor een gezonder en duurzamer menu voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Deze menukaart kun je gebruiken ter inspiratie en helpt je stappen te zetten richting de Schijf van Vijf. Op voorkant staan voorbeelden van gerechten en dranken die je kunt toevoegen aan jouw kindermenu. Een leuk voorbeeld is de broodslang: een volkoren stokbrood met tomaat, 30+ kaas en basilicum. Of griezelwater: een karaf water met komkommerslierten, munt en limoen. Op de achterkant vind je algemene tips om je aanbod en presentatie door te ontwikkelen. Zo kiezen gasten eerder voor gezonde en duurzame gerechten, als deze bovenaan de menukaart staan of in een bepaald kader. Meer tips vind je op de menukaart.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens