Is er sprake van overtoerisme in Amsterdam en hoe kan daar mee worden omgegaan? Is een toegestane bandbreedte voor toeristenovernachtingen een goed middel, en wat zou die bandbreedte moeten zijn? Wij horen graag jouw mening!

In juli 2021 is de 'Verordening op Toerisme in Balans Amsterdam’ vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. De verordening geldt sindsdien als beleid waarbij het college verplicht is een plan in te dienen waarbij de balans moet worden teruggebracht binnen een vooraf vastgestelde bandbreedte waarbinnen er balans wordt geacht te zijn tussen de belangen van bewoners, ondernemers en bezoekers op gemeenteniveau. Als het aantal overnachtingen buiten de bandbreedte dreigt te komen van 10 en 20 miljoen toeristenovernachtingen per jaar, waarbij respectievelijk 12 en 18 miljoen toeristenovernachtingen per jaar als signaalwaarden gelden, moet er dus worden ingegrepen.

Het college moet bij het nemen van mogelijke maatregelen dan in elk geval ingaan op de volgende onderdelen:

  • De mogelijke regulering van het aantal toeristenovernachtingen in woningen die incidenteel voor korte tijd toeristisch worden verhuurd.
  • De mogelijke regulering van het aantal toeristenovernachtingen met behulp van de toeristenbelasting.
  • Alle overige, relevante maatregelen die het college kan nemen om het aantal toeristenovernachtingen te reguleren;

Uiteraard is dit erg verontrustend en kijken we met onze partners hoe we dit traject kunnen beïnvloeden.

Tijdens het Horwath HTL Hotel Event is onder meer ingegaan op overtoerisme en specifiek deze ‘Verordening op toerisme in balans Amsterdam’.

Online enquête
Er is een beknopte online enquête opgesteld, met onder meer de volgende vragen/onderwerpen:

  • Is er sprake van overtoerisme in Amsterdam en hoe kan daar mee worden omgegaan?
  • Is een toegestane bandbreedte voor toeristenovernachtingen een goed middel, en wat zou die bandbreedte moeten zijn?
  • Is de toeristenbelasting het juiste instrument om het aantal toeristenovernachtingen te sturen?

De enquête heeft tot doel de visie van de Amsterdamse hoteliers op de verordening te vragen. Tijdens het Horwath HTL Hotel Event, op 13 september in Circl, zullen de resultaten worden besproken.

Het is erg belangrijk om veel respondenten te hebben en we vragen dan ook om deze enquête in te vullen. Dit zal geanonimiseerd worden verwerkt en gepresenteerd tijdens het Horwath HTL Hotel Event.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens