Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes, de zogenaamde petflesjes, ingevoerd. Inleveren kan bij zo’n 12.000 verkopers in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. De horeca is dankzij goed lobbywerk uitgezonderd van een innameplicht. Dit betekent dus dat jij als horecaondernemer niet verplicht bent om petflesjes in te nemen. Maar wat verandert er wel door het nieuwe innamesysteem voor jouw zaak?

De maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten.

Nieuw statiegeldsysteem

Vanaf 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op petflesjes van minder dan 1 liter. Dit geldt alleen voor petflesjes frisdrank en water en niet voor sap of zuivel. Het bedrag van €0,15 wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het petflesje.

Hoe werkt het?

Stel: je koopt een petflesje frisdrank in bij de groothandel. Dan betaal je aan de groothandel statiegeld. Vervolgens verkoop jij het petflesje frisdrank aan de consument en reken je het statiegeld door. Jij hebt dan het betaalde statiegeld terug.

Geen btw

Belangrijk te weten is dat het statiegeldbedrag los op de bon moet komen te staan. Het statiegeld kan niet in de verkoopprijs worden verrekend omdat er over statiegeld geen btw wordt betaald.

Vrijwillig inzamelen

Als horecaondernemer ben je dus vrijgesteld van verplichte inname. Maar je kunt ervoor kiezen om de petflesjes vrijwillig in te zamelen. Dit kan bijvoorbeeld door de opbrengst van het statiegeld te geven aan een goed doel. Je plaatst in je zaak een bak waarin de consument het petflesje kan gooien. Je geeft bij de bak aan dat het geld naar een goed doel gaat. Dit goede doel kun je zelf bepalen. Vervolgens moet je zelf met je groothandel afspraken maken over het meenemen van de petflesjes en de verrekening. De petflesjes kunnen verzameld worden in zogenaamde big bags en door de groothandel worden meegenomen. De groothandel kan het geld rechtstreeks naar het goede doel storten. Meer weten over vrijwillige inname? Kijk dan op statiegeldnederland.nl.

Hoe herken je een statiegeldfles?

De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast; er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet aan het systeem. Het statiegeld logo komt er als volgt uit te zien:

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het nieuwe statiegeldsysteem op de website van Statiegeld Nederland.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens