Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al weken in gesprek met ministeries en beleidsmakers over de beperkte openstelling van de horeca per 1 juni. Al moeten er wel nog een aantal concrete en werkbare beslissingen worden genomen. KHN heeft op maandag 11 mei 2020 het Protocol Heropening Horeca met KHN-leden gedeeld. Naar aanleiding hiervan zijn er veel vragen binnengekomen. Want aan welke voorwaarden moeten zij nou voldoen voor opening? Om meer duidelijkheid te krijgen over de voorwaarden voor de heropening hebben er deze week verschillende gesprekken plaatsgevonden met ministeries en beleidsmakers, waarbij kritisch is gekeken naar het openingsprotocol en de randvoorwaarden voor de heropening van de horeca.

Het kabinet heeft een paar hoofdlijnen uitgezet voor een beperkte openstelling en KHN ziet ook verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk weer volledig en op een veilige manier open te kunnen gaan. Hierbij rekent KHN op medewerking van alle betrokkenen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we straks verantwoord onze deuren kunnen openen en onze gasten weer mogen laten genieten van een bijzondere gastvrije ervaring. Aan de precieze uitwerking van de voorwaarden wordt ook in de komende periode nog hard gewerkt en de uitkomst hiervan zullen we uiteraard zo snel mogelijk met jullie delen. Het spreekt voor zich dat KHN zich heeft hardgemaakt en dat blijft doen voor een heropening welke naast (technisch en fysiek) haalbaar ook enigszins rendabel is, anders heeft heropenen voor veel ondernemers geen zin. Sommige van onze belangen staan blijkbaar haaks op die van ministeries, aangezien men bijna alleen naar de gezondheidsimpact kijkt. Ondanks dat KHN volksgezondheid ook op nummer 1 heeft staan, mag je van KHN verwachten dat wij opkomen voor de belangen van onze leden en daar proberen we de beste balans in te vinden in deze gesprekken. Zoals je ook in de politieke en maatschappelijke gesprekken hebt gemerkt, zijn de gesprekken die gaan over én medische argumenten én maatschappelijke en economische aspecten niet makkelijk en dat is bij ons niet anders.

Proces

Voor nu delen we graag alvast meer informatie rondom het proces met je. Afgelopen woensdag én vanmiddag vonden en constructieve gesprekken plaats tussen KHN-voorzitter Robèr Willemsen, KHN-directeur Dirk Beljaarts en staatssecretaris Keijzer, minister Grapperhaus, burgemeester Aboutaleb en burgemeester Weterings mede namens de VNG. Tijdens deze gesprekken zijn we ingegaan op de eventuele versoepeling van de horecamaatregelen per 1 juni. Het waren positieve gesprekken, waarbij alle partijen onderstreepten dat het belangrijk is dat de horeca op veilige wijze open kan. Er is zowel gesproken over de 1,5 meter regel op terrassen en in cafés en restaurants, hoe huishoudens kunnen plaatsnemen aan tafel en het flexibel omgaan met de openbare ruimte, zodat er meer ruimte kan worden gegeven aan horecaondernemers. Daarnaast is afgesproken een afsluitend overleg te hebben, zodra het kabinet komende dinsdag een besluit genomen heeft. KHN heeft er vertrouwen in dat er toegewerkt kan worden naar de heropening van de horeca, maar benadrukt dat het gezien de omstandigheden niet in de buurt zal komen van wat ideaal en optimaal werkbaar is.

Komende maandag volgt er een advies vanuit het OMT met betrekking tot de heropening van de horeca per 1 juni. Dinsdag zal het kabinet dit advies bespreken en tot besluitvorming overgaan, waarvan het resultaat hoogstwaarschijnlijk ook dinsdag wordt medegedeeld tijdens een persconferentie. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen wij dit via onze gebruikelijke kanalen delen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens