Vandaag heeft de rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan in het door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aangespannen kort geding. Inzet was de door het kabinet op 13 augustus gedane aankondiging, zonder enige voorbehoud of slag om de arm, dat clubs en discotheken in ieder geval tot 1 november 2021 gesloten zouden blijven. Volgens KHN een ongerechtvaardigd onderscheid. De kort geding rechter heeft de vordering van KHN afgewezen. Volgens de rechter was KHN te vroeg met de vordering omdat volgens haar eerst het volledige politieke besluitvormingsproces moet zijn afgerond voordat een procedure kan worden gestart. Een uitermate teleurstellende uitspraak, omdat dit betekent dat ondernemers geen effectieve rechtsbescherming kunnen krijgen. Tegelijkertijd heeft het kort geding er indirect wel voor gezorgd dat de discriminatie van clubs en discotheken van de baan is.

Formalistische benadering betekent dat ondernemers geen effectieve rechtsbescherming kunnen krijgen

De uitspraak is teleurstellend. Zelfs als het kabinet zonder enig voorbehoud aankondigt dat clubs en discotheken nog steeds gesloten zullen blijven, kan dat volgens de rechter niet worden getoetst. De rechter oordeelt dat zo'n aankondiging eerst in een formele regeling moet worden neergelegd en door het parlement moet worden goedgekeurd, voordat de rechter daarover kan oordelen. Volgens de rechter was KHN dus te vroeg, maar als we zouden afwachten zijn we te laat. De regeling is dan al in werking getreden en de clubs en discotheken worden dan al ongelijk behandeld. Dat leidt tot een rechtsvacuüm en ondernemers krijgen hierdoor geen effectieve rechtsbescherming.

Indirect heeft het kort geding gezorgd voor een ommezwaai in de besluitvorming van de overheid

Tegelijkertijd heeft het kort geding indirect een rol heeft gespeeld in de besluiten die door het kabinet zijn bekendgemaakt tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag. De discriminatie van clubs & discotheken is hiermee van de baan. Het is zeer opvallend dat de maatregelen die met ingang van 25 september gaan gelden geen onderscheid meer maken tussen clubs en discotheken en de rest van de horeca. De sluitingstijd van 00.00 uur betekent wel dat een exploitatie van clubs/discotheken feitelijk nog steeds niet kan. Ze worden gedwongen om gesloten te blijven, want eerder dan 00.00 uur begint het nachtleven niet.

In de aanloop naar het coronadebat van gisteren heeft KHN uitgebreid input geleverd aan de Tweede Kamer, onder andere over de onredelijkheid van een sluitingstijd in de horeca. De Tweede Kamer heeft wel wat versoepelingen afgedwongen voor de coronapas op de buitenterrassen, maar sluitingstijden in de horeca waren voor de Tweede Kamer op een paar fracties na geen issue. KHN beraadt zich op vervolgstappen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens