De gemeente Amsterdam heeft steeds vaker aandacht voor de verkoop van eten en drinken voor "to-go" en/of de wachtrijen die voor winkels en horecazaken ontstaan.

Wachtrijen voor de deur: hoe gaat de gemeente hiermee om?
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die zich richt op het tegengaan van wachtrijen voor winkels en horecagelegenheden. Voor nu kiezen ze niet voor nieuwe regelgeving, maar maatwerkafspraken met ondernemers die structureel wachtrijen voor de deur hebben. Het is gebleken dat er discussie is over deze wachtrijen en er steeds vaker klachten zijn bij winkels en horeca. Deze rijen kunnen hinder veroorzaken voor de omgeving, omwonenden, andere ondernemers en voetgangers. Door beantwoording van de motie, heeft de gemeente geprobeerd wat meer duidelijkheid te geven of zelfs richtlijnen weer te geven voor situaties waarbij wachtrijen ontstaan en wat de aanpak is om overlast te voorkomen. Zie onderstaand:

  • Overleg en maatwerk: De gemeente zegt in overleg te gaan met ondernemers over eventuele problemen die worden ervaren rondom wachtrijen en op zoek te gaan naar passende maatregelen. Er wordt gekeken naar oplossingen zoals tijdsloten of communicatie met bezoekers. De gemeente realiseert zich dat het toepassen van tijdsloten voor de horeca vaak moeilijk toepasbaar is. Dit verschilt met bijvoorbeeld musea of populaire toeristische attracties waar vaste tijdsloten gemakkelijker zijn in te
    voeren​.
  • Duidelijkheid bij wachtrijen: Als ondernemer word je geacht ervoor te zorgen dat wachtrijen zoveel mogelijk binnen je eigen pand blijven en geen overlast veroorzaken in de openbare ruimte. Wachtrijen op de stoep of blokkades van doorgangen zijn niet toegestaan. De gemeente kan handhaven op basis van deze regels​.
  • Check op naleving regels exploitatievergunning: als er sprake is van overlastmeldingen gaat de gemeente na in hoeverre wordt voldaan aan naleving exploitatievergunning.
  • Zorg voor zwerfafval: naast het beheersen van wachtrijen is het belangrijk dat er geen zwerfafval wordt achtergelaten door klanten. Dit kan leiden tot handhaving op basis van milieuregels​.

Samenvattend
Het is essentieel dat horecaondernemers zich bewust zijn van de geldende regels voor hun vergunning categorie (fastfood of restaurant) en weten wat de gemeente verwacht omtrent eventuele wachtrijen voor de deur. Regelmatig komen we tegen dat horeca concepten meer en meer to go activiteiten uitvoeren.

Ondernemers hebben de plicht om zich in te spannen en passende maatregelen te nemen om problemen en excessen in de nabije omgeving van hun horecabedrijf te voorkomen. We hopen oprecht dat ondernemers ook gaan ervaren dat de gemeente samenwerking zoekt met ondernemers om tot oplossingen te komen als het gaat om structurele wachtrijen voor de deur. Te vaak blijkt immers dat ondernemers snel in een belastend handhavingstraject komen.

Bij het signaleren van eventuele problemen is het van belang om zo snel mogelijk het gesprek aan te gaan met de gemeente en oplossingen te bespreken. Een gebiedsmakelaar speelt hierbij een belangrijke rol.
Via deze link kun je achterhalen wie de gebiedsmakelaar voor jouw gebied is. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op controles, voldoet aan de gestelde criteria en laat zien dat je aandacht hebt voor de regelgeving en uitdagingen rondom wachtrijen voor de deur. Voor meer informatie verwijzen we jullie naar de bijgevoegde documenten met de volledige details van de criteria van type horeca en richtlijnen omtrent de wachtrijen.

Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met een van de regiomanagers in Amsterdam:

Nathalie ter Heide: 06 12 25 54 79 / n.terheide@khn.nl of Eveline Doornhegge: 06 51 49 07 09 / e.doornhegge@khn.nl

Bijlagen:
Rijen voor de deur motie
Criteria horeca

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens