Een fastfood-ondernemer in Lelystad heeft, met juridische bijstand van advocaat mr. Johan Poppe van Horeca Maatwerk (KHN), een schadevergoeding gekregen voor beëindiging van zijn huurcontract met de gemeente. Benieuwd naar wat onze juristen voor jou kunnen betekenen?

De huurovereenkomst van een bedrijfsruimte van een voor publiek toegankelijk pand, zoals horecabedrijven, is normaal gesproken niet eenvoudig op te zeggen. Voor horecabedrijven geldt niet alleen een wettelijke termijnbescherming, maar ook een opzeggingsbescherming.

Renovatie winkelcentrum

De opzegging door een verhuurder moet vallen onder een van de in de wet genoemde gronden. De gemeente heeft plannen om het winkelcentrum waarin de snackbar zit te renoveren. Dit valt onder dringend eigen gebruik en is helaas een gegronde reden om het huurcontract te beëindigen. De huurder heeft dan slechts recht op een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten van een nieuwe locatie. En dat dekt in de meeste gevallen niet alle kosten waar een ondernemer dan mee te maken krijgt.

Vermogensschade

In dit geval wilde de ondernemer, gezien zijn leeftijd, geen nieuw bedrijf meer starten. Tijdens de rechtszitting heeft Johan Poppe succesvol aangevoerd en aangetoond dat er in dit specifieke geval sprake is van dringend eigen gebruik door de verhuurder dat samenhangt met de uitvoering van werken die het algemene belang dienen. Hiervan is sprake bij, bijvoorbeeld de renovatie van een winkelcentrum, maar je kunt hierbij ook denken aan renovatie van sportcomplexen/sportaccommodaties of herontwikkeling van (centrum)gebieden. Doordat de gemeente verhuurder is kan er dan gekeken worden naar hetgeen er in de onteigeningswet is vastgelegd, hierdoor kan de vermogensschade en inkomensschade bij de gemeente worden neergelegd. Dus niet alleen een tegemoetkoming in kosten maar een schadeloosstelling die veel hoger kan uitvallen.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij beëindiging van jouw huurcontract kunnen de juristen van Horeca Maatwerk bekijken wat jouw rechten zijn als huurder van het pand. Door een jarenlange ervaring op het specifieke gebied van horeca kunnen zij snel en tegen een concurrerend tarief bekijken welke mogelijkheden er zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Cursus huurcontract in de horeca

Bij het runnen van een horecabedrijf komt veel kijken. Wat zijn jouw rechten en plichten als huurder? Hoe zit het met onderhoud, huurbescherming, de huurprijs en een eventuele huurverhoging? Wil je meer weten over alle aspecten van het huren van een horecapand? Volg dan de training ‘het huurcontract in de horecapraktijk’. Kijk hier voor meer informatie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens