Afgelopen weekend konden clubs, discotheken en andere uitgaansgelegenheden de deuren eindelijk weer openen. Op veel plaatsen was het druk en heerste vooral een gezellige feeststemming. Helaas ging er ook zaken mis, zowel bij het Testen voor Toegang als bij de controle aan de deur. Het is belangrijk dat het volgend weekend beter gaat verlopen. Daarvoor moet volgens KHN ten eerste de capaciteit van de testlocaties snel omhoog, zodat lange wachtrijen en problemen met tijdige testuitslagen worden voorkomen. Stichting Open Nederland zegt hard te werken aan de uitbreiding van testcapaciteit.

Vertraging in testuitslagen en hackpoging

Dat er vanaf dit weekend een grote toename zou zijn in het gebruik van toegangsbewijzen was te verwachten, met name doordat uitgaansgelegenheden daarmee de 1.5m kunnen loslaten en weer meer bezoekers kunnen toelaten. Vrijdag kwam daar een hackpoging bovenop, met als gevolg lange wachtrijen voor testlocaties. Ook waren sommige testlocaties niet goed voorbereid om op 100% van de testcapaciteit te werken. Vanwege de hackpoging heeft Stichting Open Nederland technische aanpassingen doorgevoerd en moesten gedurende het weekend achterstanden worden weggewerkt.

KHN wil dat testlocaties beter toegankelijk zijn

In aanloop naar de versoepelingen van afgelopen weekend uitte KHN bij Kamerleden al haar zorgen over de capaciteit van Testen voor Toegang. Is het netwerk van Stichting Open Nederland wel voldoende opgeschaald straks? Hoe zit het met de capaciteit en is de reisduur in te veel gevallen niet te lang? Kan er niet gewerkt worden met mobiele teststraten in of in de buurt van de grote uitgaansgebieden? Afgelopen donderdag werden onze zorgen tijdens het Coronadebat ingebracht door het CDA. Namens de coalitie diende het CDA een motie in om toegangstesten zo toegankelijk mogelijk te organiseren én daarbij de mogelijkheid van mobiele testlocaties mee te nemen.

KHN deelt zorgen met EZK: verbeteringen dringend noodzakelijk

Na de ervaringen van afgelopen weekend heeft KHN maandag direct signalen van ondernemers (over systeem-en capaciteitsproblemen) uit het hele land verzameld en gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dinsdagmiddag heeft minister De Jonge in antwoord op vragen van GroenLinks gezegd dat hij volop met KHN en Stichting Open Nederland in gesprek is om verbeteringen door te voeren. Concreet heeft hij toegezegd dat vanaf volgend weekend langere openingstijden worden gehanteerd bij testlocaties, van 07.00-22.00 uur om piekmoment beter op te vangen. Daarnaast wordt met name in regio Amsterdam de capaciteit verder opgeschaald. Afgelopen weekend hebben in totaal 227.000 mensen een test laten afnemen. Komend weekend wordt deze capaciteit per dag ingezet.

De Jonge toonde begrip voor de opstartproblemen in het eerste weekend. Wel benadrukte hij dat de primaire verantwoordelijkheid van controle op toegangsbewijzen bij de ondernemer ligt. En dat het in het uiterste geval aan de gemeentelijke handhaver is om controlerend op te treden, met als mogelijk uiterste gevolg sluiting van de zaak.

Reactie Stichting Open Nederland

In reactie op de problemen van afgelopen weekend geeft Stichting Open Nederland aan KHN aan dat zij “samen met de testaanbieders [kijken] hoe we het proces verder kunnen optimaliseren. Vanaf volgend weekend worden daarnaast langere openingstijden gehanteerd in het weekend, waarmee de capaciteit met 50% toeneemt.” In de regio Amsterdam wordt er nog meer overcapaciteit ingezet om lange wachtrijen te voorkomen. Ook wordt er volgens de stichting hard gewerkt aan het opschalen van het aantal testlocaties en het uitbreiden van het aantal testaanbieders om zo te komen tot een landelijk dekkend en laagdrempelig netwerk van testlocaties.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens