Om de binnenstad schoon te houden en om te voorkomen dat wegwerpplastic in het milieu terecht komt, zijn er met Koningsdag herbruikbare statiegeldbekers

Hoe werkt het?
De organisatoren van evenementen voor Koningsdag die hiervoor een evenementenvergunning krijgen van de gemeente gaan dit jaar werken met herbruikbare statiegeldbekers. Bezoekers van Koningsnacht en Koningsdag die een drankje bestellen krijgen dit aangeboden in een herbruikbare beker waarvoor statiegeld wordt gerekend. Bij daaropvolgende bestellingen en inlevering van de gebruikte beker wordt alleen de prijs van het geschonken drankje gerekend. Als de bezoeker de herbruikbare statiegeldbeker uiteindelijk weer inlevert, krijgt hij/zij het statiegeldbedrag terug. De horecaondernemers die verbonden zijn aan een evenemententerrein schenken allemaal in dezelfde soort beker, en de bezoeker kan dan ook op verschillende plekken de beker weer inwisselen om het statiegeld terug te krijgen. De hoogte van het statiegeldbedrag is overal hetzelfde en wordt in onderling overleg tussen de evenementenorganisatoren bepaald.

Voor wie?
Alle horecaondernemers in de binnenstad van Alkmaar kunnen aan dit initiatief meedoen en ook met dezelfde korting als de evenementenorganisatoren statiegeldbekers huren. Meedoen betekent: dezelfde bekers gebruiken en ook hetzelfde statiegeld bedrag in rekening brengen en teruggeven. De bekers worden geleverd door GreenCups en zij verzorgen ook de verrekening van het statiegeld. Sommige ondernemers nemen meer bekers in dan ze uitgeven, en hebben dan een financieel nadeel. Andere ondernemers geven juist meer bekers uit dan ze innemen en hebben dan een financieel voordeel. GreenCups zorgt voor het verrekenen van deze verschillen zodat je hier nooit een financieel nadeel van kunt hebben.

Bekers bestellen
Vanaf 1 maart tot uiterlijk 12 april kunnen de bestellingen aan GreenCups worden doorgegeven door registratie in het online portal van GreenCups. De bestellingen worden enkele dagen voor Koningsdag geleverd en de gebruikte bekers worden enkele dagen na Koningsdag weer opgehaald. Op bestellingen is een mooie korting tot 40% van toepassing door een eenmalige bijdrage van de gemeente Alkmaar. Meer informatie over o.a. de kosten, voorlichtingsmateriaal en logistiek vind je in het online portal van GreenCups.

Voorlichting aan het publiek
Om de bezoekers van Koningsdag goed voor te bereiden op het statiegeldbekersysteem wordt door Alkmaar Marketing in samenwerking met GreenCups en de gemeente Alkmaar een voorlichtingscampagne voorbereid. Deze bestaat uit communicatie met de inwoners van Alkmaar en uit voorlichtingsmateriaal voor alle deelnemende horecabedrijven. Denk hierbij aan prijslijst-posters en statiegeldbeker-stickers.

Waarom meedoen aan het statiegeldbekersysteem?
De ervaring leert dat plastic wegwerpbekers voor een groot deel op straat of in de grachten belanden na een evenement als Koningsdag. Dat is schadelijk voor de omgeving en vervuilend voor onze stad. Bovendien geldt sinds 1 januari 2024 nieuwe landelijke regelgeving: op gesloten evenementen mogen geen plastic wegwerpbekers meer worden gebruikt.

De herbruikbare statiegeldbeker is hiervoor een effectieve oplossing. En omdat ook de gemeente zich inzet voor een schoon en duurzaam Alkmaar, biedt zij ondersteuning bij de inzet van de herbruikbare statiegeldbekers.

Hoe meer ondernemers meedoen, hoe minder plastic op straat belandt, en hoe gebruiksvriendelijker het systeem wordt voor bezoekers. Samen zorgen we voor een schonere en duurzamere stad.

Is deelname aan het systeem verplicht?
Als je een evenementenvergunning of ontheffing voor een buitentap krijgt dan is in de voorwaarden opgenomen dat je gebruik moet maken van het statiegeldbekersysteem. In alle andere gevallen is dit niet verplicht en kun je, onder bepaalde voorwaarden, nog gebruik maken van een plastic beker voor eenmalig gebruik. Bij gebruik van zo’n beker ben je gehouden aan de landelijke regels die hiervoor gelden, waaronder tenminste 75% inzameling ten behoeve van hoogwaardige recycling (PET/rPET).

Vragen?
Voor vragen kan je terecht bij de volgende personen:

  • Taco Kuiper, projectleider statiegeldbekersysteem gemeente Alkmaar, 06-53490851 of tkuiper@alkmaar.nl
  • Laura Klaver, projectleider GreenCups, 085-7438500 of info@greencups.nl
  • Robert-Jan Wille, evenementenorganisator Koningsdag, 06-49916539 of rj@3gram.nl
  • Karin Kalverboer, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Alkmaar, 06-24408408 of karin@defransman.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens