Vanaf 1 januari 2021 gaat het uitstalverbod voor tabaksproducten gelden voor de horeca. Dit betekent dat rookwaren in een horecazaak helemaal uit het zicht moeten verdwijnen. Dit heeft ook gevolgen voor de tabaksautomaten die nog tot 1 januari 2022 in de horeca zijn toegestaan.

Wat houdt het uitstalverbod in voor tabaksautomaten?

Voor tabaksautomaten in de horeca betekent deze nieuwe wet dat rookwaren niet meer zichtbaar mogen zijn. Ook de kleuren en contouren van de producten mogen niet te zien zijn.

Dit betekent dus:

  • Geen afbeeldingen van pakjes sigaretten op de bedieningsknoppen
  • Alleen een sobere en neutrale aanduiding op de automaat (waaruit voor koper duidelijk is dat er tabaksproducent worden verkocht)
  • Alleen functionele verlichting

Afspraken met leverancier

De meeste tabaksautomaten in horecazaken zijn in beheer bij een leverancier. Maak in dat geval op tijd een afspraak met jouw leverancier om ervoor te zorgen dat de automaat vanaf 1 januari aan de nieuwe regels voldoet. Heb je zelf een tabaksautomaat in beheer? Dan ben je zelf aan zet om ervoor te zorgen dat de automaat tijdig is aangepast.

Vanaf 2022 verbod op zelfbedieningsautomaten

Vanaf 1 januari 2022 is verkoop van tabak via een zelfbedieningsautomaat niet meer toegestaan. Nog wel toegestaan zijn tabaksautomaten die voldoen aan het uitstalverbod én volledig worden bediend door het personeel.

Waarom deze nieuwe regels?

Het aantal rokers daalt al jaren, maar nog altijd rookt ruim 1 op de 5 volwassenen. Het kabinet heeft in het Nationaal Preventieakkoord als doelstelling opgenomen dat dit aantal in 2040 nog maar 1 op de 20 is. Het idee van het kabinet is dat het minder zichtbaar en minder makkelijk beschikbaar maken van sigaretten een effectieve manier is om het percentage rokers omlaag te krijgen.

Meer informatie

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens