Het team van Bord’Eau bestaande uit Koen van den Hurk (27, leermeester) en Jasper Panis (20, leerling) heeft dinsdag 8 januari 2019 het NK koken voor Leerling en Leermeester gewonnen. Ook bekend als het Bronzen Koksmes. De strijd werd gevoerd op het podium van de Horecava in de Rai in Amsterdam. Vorig jaar won het team van De Nederlanden in Vreeland. Wie kregen zilver en brons?

De tweede prijs in de strijd om het Bronzen Koksmes was voor Ciel Bleu uit Amsterdam waarvoor de chefs Rody Ponne en Mike Klaassen uitkwamen. Derde werd De Bloemenbeek uit De Lutte met de chefs Michel Oude Booijnk en Mart Oude Luttikhuis.

Winnaar Jasper Panis (20) zegt nog op het podium toe volgend jaar mee te doen aan het NK voor Jonge Koks. In 2018 werd Panis tweede (als leerling van Merlet met als leermeester Marco Helsloot) en die positie wilde hij dit jaar graag verbeteren. In de keuken van Bord’Eau ging hij op zoek naar een leermeester die hem wilde begeleiden en dit werd Koen van den Hurk.

Stefan van Sprang

Jurylid Stefan van Sprang (oud leermeester van Koen) laat weten dat Bord’eau na ronde één nog onderaan stond… ‘Hun amuse was okee, maar niet verrassend, Daarna kwamen echter drie heel mooie gerechten. Eigenlijk maakte elk team kleine foutjes, met name bij de cuison van de gerechten. Maar dat deed het winnende team niet. De cuisons waren goed waardoor ze hoog scoorden op smaak. En daar draait het toch om bij een kookwedstrijd. Ik heb heel veel mooie gerechten gezien die niet zo lekker waren.’

‘Dessert Bord’Eau scoort een tien’

Bord’Eau blonk echt uit met het dessert. ‘Een tien op het juryformulier heb ik nog niet vaak gezien!'(chocolade, appel, limoen en amandel). Maar ook hun hoofdgerecht was het beste. De cuison van de zwezerik en de longhaas waren goed. Panis stond met zijn 20 jaar echt als een volleerd chef te fileren. Echt knap op die leeftijd’, besluit Van Sprang.

Bron: Misset Horeca