Door de COVID-19 pandemie is duidelijk geworden hoe belangrijk een goede hygiëne is. Maatregelen op het gebied van infectiepreventie zijn noodzakelijk om de verspreiding van infectieziekten te beperken en te voorkomen.

Hygiëne is niet alleen van cruciaal belang in verpleeghuizen en andere (zorg)instellingen waar kwetsbare personen komen of verblijven. Ook in de horeca en publieke voorzieningen is het belangrijk dat er hygiënisch wordt gewerkt. Samen willen we verspreiding van het virus en nieuwe besmettingen voorkomen, om een duurzame heropening mogelijk te maken.

Er is natuurlijk al ontzettend veel ervaring opgedaan door de verschillende branches hoe de maatregelen in te zetten en dat gaat erg goed maar daarbij wil de GGD ook de mogelijkheid tot ondersteuning en vraagbaak aanbieden.

Hygiëneprotocollen

Team Hygiëne & Infectiepreventie van GGD Amsterdam heeft voor diverse branches een handig hygiëneprotocol opgesteld. Zo'n protocol biedt handvaten om de hygiënemaatregelen op locatie te borgen.
Het hygiëneprotocol kan bedrijven en organisaties, die momenteel gesloten zijn, ook helpen bij de voorbereidingen om te (her)openen. Ook voor hygiënevragen die niet corona-gerelateerd zijn, kan men uiteraard bij ons terecht.
Staat er geen passend protocol tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Infectiepreventie-advies voor organisaties

GGD Amsterdam heeft ook een aantal adviseurs Infectiepreventie in dienst. Zij adviseren bedrijven, organisaties en instellingen over verschillende onderwerpen, zoals:

  • De inrichting om de 1,5 meter afstand te borgen, of over eventuele alternatieven wanneer dit niet mogelijk is. Denk hierbij ook aan de maatregelen voor personeel en medewerkers onderling;
  • Het gebruik van niet-medische mondneusmaskers of andere persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • De schoonmaak, eventuele desinfectie, welke middelen te gebruiken, hoe en wanneer ze te gebruiken etc.;
  • Bouw en inrichting en faciliteiten, zoals beschikbare faciliteiten, sanitair, mogelijkheden voor toepassen handhygiëne etc.;
  • Wat te doen als een hotelgast positief blijkt te zijn of in quarantaine moet?;
  • Hoe ervoor te zorgen dat medewerkers veilig aan het werk kunnen en blijven.

Vragen over COVID-19 en de maatregelen? Stuur dan een mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl

Ondersteuning op locatie

Naast deze vraagbaakfunctie biedt team Hygiëne & Infectiepreventie ook ondersteuning op locatie. Denk daarbij aan onder meer het verzorgen van audits en het geven van scholing en trainingen. Voor meer informatie zie: Hygiëne & Infectiepreventie

Bron: GGD Amsterdam

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens