Toen wij in maart 2020 de deuren moesten sluiten, ging de zon spontaan schijnen. Een warme lente voor menigeen, al voelde die - ondanks alle mooie initiatieven van zowel ondernemers als gasten - wel bitterkoud voor veel horecaondernemers. Iedere dag was er wel een moment dat ik dacht aan de impact van het mooie lenteweer op ons terrasseizoen. Vanaf het moment dat een deel van onze branche haar deuren weer mocht openen, was het terras het stralende middelpunt; veel geluksmomenten vond daar het afgelopen jaar plaats. Veel lokale overheden hadden het beste met de horeca voor; gemeenten werkten mee aan uitbreiding van vierkante meters. Nu zitten we opnieuw in lockdown en mijn verlangen naar een lekker hapje en drankje op het terras is groot. Ik verheug me nu al op die geluksmomenten als onderdeel van eerste stappen terug naar het enige echte normaal.

De afgelopen weken zijn wij binnen onze bedrijven ontzettend druk geweest met de mogelijkheden voor de terrassen in het voorjaar en was het tijd voor de grote ‘lenteschoonmaak’. Zo hebben we kritisch gekeken naar alle aspecten die bijdragen aan te ultieme terrasbeleving. Van drankenkaart tot kleding, van meubilair tot activiteiten met food. Alleen al de energie die dat losmaakte bij het personeel, geeft mij in deze loodzware tijden de positieve energie om de schouders eronder te blijven zetten.

Wat mij betreft kunnen we branchebreed veilig open met uiteraard een aantal maatregelen. De daarvoor ingebrachte ‘slimme maatregelen’, die echt goed en wetenschappelijk zijn onderbouwd, laten dit ook zien. Er wordt keihard geknokt om dat ook allemaal te realiseren. Overduidelijk is in ieder geval dat er buiten heel veel mogelijk is.

Niet alleen ondernemers en personeel, maar ook het Nederlandse publiek kan niet wachten om deze vraag te stellen: terrasje pakken? Lekker genieten van de zon op het terras met een heerlijk hapje en drankje; een groter geluksmoment kan ik niet bedenken. Terug naar het oude normaal en tegelijk vanaf nu blijven bedenken dat niets wat op dit moment normaal is, ook echt normaal is! BLØF schreef het ooit al mooi op: “het regent zonnestralen”.

Laat die zon dus maar komen!

Gastvrije groet, Robèr Willemsen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens