Veel horecaondernemers starten een café, hotel, restaurant of cafetaria vanuit een passie. Ze realiseren hun droom in een prachtig pand, op een drukbezochte omgeving, met de beste producten. Allemaal met als doel: gasten een fantastische ervaring te bieden. Maar ook al staat jouw zaak op de beste plek van de stad, heb jij de beste producten en heb jij de meeste gelikte inrichting; hoe maak je jouw zaak nou succesvol? KHN vroeg vijf ervaren horecaondernemers naar hun beste tips voor startende én ervaren horecaondernemers.

TIP #1 Koop dat pand!
Lianne van de Ven van Café Van de Ven in Vessem: Probeer het pand waarin je zit zo snel mogelijk te kopen. Panden worden altijd meer waard.

TIP #2 Investeer in jouw personeel
Een van de grootste uitdagingen waar elke horecaondernemer mee te maken heeft; de juiste medewerker op de juiste plek voor langere tijd. Volgens Cynthia van Tilburg van Hotel Solskin Vlissingen geldt de gouden regel: Wees eerlijk naar jouw personeel en waardeer ze zoals ze zijn. Ook voor Ramona Nijssen van Lady Papa in Bergen is personeel belangrijker dan ooit. Zij geeft als tip: Luister naar je personeel. Zorg voor een gezellige werkomgeving en probeer jouw mensen zo goed mogelijk te faciliteren in hun wensen en opleiding. Goede mensen vinden én behouden is een van de uitdagingen voor de horeca de komende tijd.”

TIP #3 Kies!
De tip van Paul van de Werff van El Pincho in Haarlem is duidelijk zijn. “Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je doet, voor je er bent en wat je verkoopt.” Lianne sluit zich daarbij aan: “Een zaak voor iedereen is een zaak voor niemand. Dan voelt niemand zich thuis. Dus kies een doelgroep en ga daarvoor!”

TIP #4 Ken je cijfers
De financiële zaken zijn niet de leukste dingen van het ondernemerschap. Maar inzicht in jouw financiële situatie is heel belangrijk. Marc Hagen van Kameryk in Kamerik beaamt dat: “Zorg dat je je cijfers kent en begrijpt. Er komen moeilijke tijden komen aan. Dan wil je weten welke ruimte er is, zodat je weet of je je mensen wat meer kunt betalen of kunt investeren. Zorg dat je je cijfers kent. Zo blijf je in control en ben je beter bestand tegen onverwachte situaties.”

Benieuwd naar alle tips? Kijk op…

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens