De toeristische visie voor de gemeente Edam-Volendam is actueel, er worden diverse gesprekken gevoerd om het weer op te pakken. Hierin is geformuleerd waar in de komende jaren op toeristisch gebied naartoe gegaan moet worden.

Toeristische visie en ideeënprogramma in een notendop

De gemeente Edam-Volendam is een toeristisch aantrekkelijke gemeente met kwaliteiten die wij graag nog beter over het voetlicht willen brengen bij de (potentiële) bezoekers. Het dorp Volendam met zijn visserijverleden, maar ook bekend om de palingsound, Edam met zijn wereldberoemde kaas, en het nog onbekende Zeevang dat een oer-Hollands polderlandschap biedt waar het heerlijk fietsen, wandelen en kanovaren is.

Een drietal toeristische producten die ieder op zich interessant zijn en die in de toekomst, nog meer dan tot nu toe, van elkaars kwaliteiten kunnen profiteren. We zetten met de toeristische visie in op het verhogen van de kwaliteit van ons toeristisch product en een betere spreiding van bezoekers. Dit doen we door het bestaande toeristische product • te verbeteren (onderhoud decor en tradities); • te vernieuwen (onze geschiedenis als inspiratiebron); • te verbinden (maak van parels een ketting).

Een ieder in de gemeente die bij toerisme betrokken is heeft daarbij zijn/haar eigen rol: de gemeente, het toeristisch bedrijfsleven, de culturele instellingen en de toeristische promotieorganisaties. Het uiteindelijke doel is om dagtoeristen langer vast te houden en het aantal verblijfstoeristen te verhogen.

Ambitie
We ambiëren een kwaliteitsslag in het toeristische product met als gevolg dat dit ook een andere doelgroep of groepen aantrekt. Dit willen we realiseren door in Edam, Volendam en in het poldergebied (Zeevang) een interessant, aantrekkelijk en kwalitatief goed toeristisch product te bieden. Daarnaast zetten we in op een betere promotie van Edam, Volendam en Zeevang in Amsterdam, waar veel (individuele) bezoekers verblijven die geïnteresseerd zijn in cultuur(historie). Hierbij speelt ook de regionale samenwerking een belangrijke rol.

Ideeënprogramma
Om een en ander handen en voeten te geven is een uitvoeringsprogramma opgesteld met een tiental concrete projecten. Deze dienen ter inspiratie en zijn niet limitatief. De projecten zetten in op het versterken en vernieuwen van de drie toeristische producten van de gemeente (Edam, Volendam en Zeevang). Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat dit brede toeristische aanbod van onze gemeente door professionele promotie bij de (potentiële) bezoekers goed onder de aandacht wordt gebracht. De projecten in het ideeënprogramma zijn tot stand gekomen door onder andere enquêtes, bijeenkomsten en werksessies met het toeristisch bedrijfsleven, de culturele instellingen, de promotieorganisaties, de bewoners en de Raad. De uitvoering en financiering van de ontwikkelde projecten zijn dan ook een gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid van alle bij toerisme betrokken partijen in de gemeente en de regio.

Download

Download hier de gehele visie

Vragen, opmerkingen of suggesties?

E-mail naar edamvolendam@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens