Op 14 oktober jl. vergaderde de Tweede Kamer over de coronamaatregelen. KHN heeft de afgelopen week in haar lobby vol ingezet op aanvullende steunmaatregelen, slimme oplossingen en perspectief voor de sector. Voorafgaand aan het coronadebat heeft KHN contact gehad met politieke partijen, hen van input voorzien en overleg gevoerd over het belang van aanvullende steun. En met succes; een overweldigende meerderheid in de Tweede Kamer kwam op voor de belangen voor de horeca, vroeg om extra steunmaatregelen en uitleg waarom het OMT advies niet is overgenomen. Een mooi voorbeeld van de onzichtbare lobby-activiteiten van KHN om in de debatten voor de horeca ook te sturen op een zo goed mogelijk eindresultaat voor onze branche. Het Kabinet komt uiterlijk 26 oktober met een analyse of de huidige steunmaatregelen voldoende mee ademen of dat deze tekort schieten en extra steun nodig is. Daarnaast geeft het Kabinet aan om het eerder gegeven advies van het OMT, m.b.t. de sluiting van eet-en drinkgelegenheden, te volgen. Maar het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheden voor maatwerk binnen de branche en doet dit i.s.m. MKB Nederland en KHN.

Een overweldigende meerderheid in de Tweede Kamer komt op voor de belangen van de horeca en vraagt het kabinet om betere steunmaatregelen. De horeca wordt met de extra coronamaatregelen van het kabinet wederom hard geraakt. Vier weken dicht. Horecaondernemers zien hun levenswerk failliet gaan. Dit levert niet alleen financiële schade op maar ook psychologische schade, zo geeft de VVD aan. Geen afbouw van de maatregelen maar eerder een opbouw, zo geeft de SP aan. Een extra steunpakket, volgens de PvdA. En het CDA vraagt, hoe het staat met het Time Out Arrangement.

Extra steunmaatregelen voor horeca

Minister President Rutte heeft in zijn reactie aangegeven dat de steunmaatregelen op hoofdlijnen zijn vastgelegd en mee-ademen met het omzetverlies. De nieuwe maatregelen zullen leiden tot meer omzetverlies en dus onderaan de streep meer subsidie.
Het Kabinet komt uiterlijk 26 oktober met een analyse of de huidige steunmaatregelen voldoende mee ademen of dat deze tekort schieten. Over de regelingen rond het Time Out Arrangement en de Whoa komen binnenkort informatie en tools beschikbaar.

OMT-advies om restaurants open te houden

Dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) rond de sluiting van de horeca naast zich neer heeft gelegd, valt niet goed in de Kamer. Het team van deskundigen adviseerde namelijk dat onderzocht moest worden of restaurants onder bepaalde voorwaarden open konden blijven. Toch gaat ook dit deel van de horeca voorlopig dicht. De oppositie wil een duidelijke onderbouwing voor die keuze van het kabinet.

Het Kabinet geeft aan om het eerder gegeven advies van het OMT, m.b.t. de sluiting van eet-en drinkgelegenheden, te volgen. Maar het Kabinet onderzoekt ook de mogelijkheden voor maatwerk binnen de branche en doet dit i.s.m. MKB Nederland en KHN. Dit kan mogelijk verlichting brengen. Maar het Kabinet benadrukt dat zij niet op korte termijn de maatregelen wegneemt.

Ingediende moties

Er zijn drie moties ingediend die van direct belang zijn voor de horeca:

  • PVV: restaurants uit te zonderen van de lockdown.
  • Kamerlid Krol: horecaondernemers die zich aan de regels houden uit te zonderen van de lockdown.
  • PvdA: kijken naar aanvullende maatregelen/betere steunpakketten voor een aantal sectoren waaronder de horeca, o.a. door de NOW weer te verhogen naar 90%.

Op 15 oktober jl. is er gestemd over de moties en helaas zijn bovenstaande moties verworpen. Rutte heeft al aangegeven dat hij uiterlijk 26 oktober komt met een analyse van de steunmaatregelen en het OMT advies opvolgt dat was voor veel partijen voldoende. KHN blijft de ontwikkelingen volgen en houd je op de hoogte.