Airbnb is een groot fenomeen. In een stad als Amsterdam zorgt het platform voor een enorme belasting op de leefbaarheid van de stad en tegelijkertijd zorgt het ook voor oneerlijke concurrentie.

Voor cijfers verwijzen wij graag naar dit onderzoek van Colliers. Op dit moment mogen huiseigenaren in Amsterdam van de gemeente volstaan met een melding als ze hun huis via Airbnb willen verhuren. Daarvoor hoeven ze geen vergunning aan te vragen.

De Raad van State heeft nu een streep gezet door de regels die de gemeente Amsterdam heeft opgesteld voor vakantieverhuur. Belangrijk is dat de Raad van State ook duidelijk maakt dat je je woning niet zonder vergunning aan toeristen mag verhuren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het jammer dat de uitspraak tijdelijk voor onduidelijkheid in Amsterdam zorgt, maar vindt het ook belangrijk dat opnieuw wordt vastgesteld dat het verhuren van je woning aan toeristen zonder vergunning gewoon illegaal is.

De gemeente Amsterdam moet nu terug naar de tekentafel en zijn huiswerk opnieuw doen, om een beleid te ontwikkelen dat past binnen de huidige wet- en regelgeving. Wethouder Ivens beraadt zich over de uitspraak.

KHN strijdt al jaren voor een vergunningplicht. Door de vergunningplicht is de gemeente beter in staat een efficiëntere handhaving uit te voeren, na te gaan of er aan de regels wordt voldaan en is het ook inzichtelijk waar en hoe vakantieverhuur plaatsvindt. De pakkans is ook groter en er zal een preventieve werking vanuit gaan. Daarnaast strijdt KHN ook voor een betere regulering rondom de verhuur van particuliere woningen via online platformen, zoals Airbnb. Het gaat daarbij om platformen waarop woonhuizen aangeboden worden voor toeristische verhuur. Wij vinden dat de oneerlijke concurrentie die hotels ervaren van deze platforms moet worden aangepakt.

Minister Van Veldhoven werkt momenteel aan nationale wetgeving, waardoor aanbieders op Airbnb door gemeenten verplicht kunnen worden zich te registreren bij de overheid. Dat is op zich een goede eerste stap maar nog niet voldoende. KHN pleit voor verplichte medewerking van deze platformen als het gaat om toezicht op verhuurders die hierop actief zijn. Zodat er een betere controle en handhaving van onder andere de belastingplicht, brandveiligheidswetgeving en legionellapreventie kan plaatsvinden. Concreet betekent dit dat in wetgeving de verplichting moet worden opgenomen dat platformen zoals Airbnb de klantdata met toezichthouders moeten delen. Dus: wie als verhuurder op Airbnb actief is en hoeveel overnachtingen jaarlijks op een adres plaatsvinden.

KHN vraagt actief aandacht voor dit dossier bij de gemeente Amsterdam en de minister. We houden je op de hoogte. Dit zal niet de laatste keer zijn dat we hierover communiceren.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens