In januari behandelt de Tweede Kamer de wetsvoorstellen over de coronatoegangsbewijzen (CTB). Het gaat om het voorstel om een 2G-beleid mogelijk te kunnen maken in bijvoorbeeld de horeca, cultuursector en bij (sport)evenementen. Dan zouden alleen mensen naar binnen kunnen als zij gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona. Het andere wetsvoorstel gaat over het kunnen invoeren van een coronatoegangsbewijs op de werkvloer op basis van 3G (dus ook met negatieve testuitslag).

Eerder leek het kabinet vooral haast te willen maken met de twee wetsvoorstellen en moesten deze snel worden behandeld in de Tweede Kamer. Nu wordt alsnog de pauzeknop ingedrukt.

Input KHN

Vorige week heeft de Kamer wel veel schriftelijke vragen gesteld over de wetsvoorstellen. KHN heeft de fracties hiervoor van input voorzien en veel van onze punten zijn door de Kamer meegenomen. Begin deze week stuurde het kabinet hierop de antwoorden. Het verdere voorbereidingstraject vindt de komende weken plaats en KHN houdt dat nauw in de gaten. Als daarna het plaatje completer is kan KHN gerichtere input geven over de impact van de wetsvoorstellen voor onze sector.

2G niet op korte termijn aan de orde

Het mogelijk maken van een 2G-beleid is volgens het kabinet pas aan de orde wanneer de hoogte van de infectiedruk verder afneemt. Het kabinet leek bij de aankondiging van het wetsvoorstel al niet van plan deze op de korte termijn in te willen zetten, maar in de gereedschapskist te willen hebben voor het moment dat de druk op de zorg lager is. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat een snellere behandeling van het wetsvoorstel effect zou hebben gehad op de maatregelen in december. Dit benadrukte demissionair minister De Jonge ook door aan te geven dat het uitstel geen betekenis heeft voor de ontwikkelingen rondom de huidige ‘avondlockdown’. "Omdat het toch al niet voorzien was dat we op korte termijn konden gaan werken met 2G."

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens