De decembermaand is bij uitstek de maand voor smaak, sfeer en gezelligheid. Iets waar we na 21 maanden allemaal naar smachten. Maar waar we enkele maanden geleden nog uitkeken naar deze maanden vol vertier, kunnen we inmiddels wel spreken van de ‘donkere’ dagen voor Kerstmis. Het coronavirus heeft opnieuw het licht uitgedaan en dat doet pijn. Misschien denk je nu: ‘daar heb je die klager weer’, maar ook ik denk liever in oplossingen en wil vooruit.

Voor mij en alle ondernemers in onze branche staat de gezondheid op nummer 1. Het is dan ook enorm triest om te zien dat - ondanks het harde werk van alle zorgmedewerkers - de situatie in de zorg allesbehalve beter is geworden. En in meerdere sectoren is het ‘donker’. Veel ondernemers in verschillende branches zijn hard getroffen; mentaal is het zwaar en de spaarvarkens zijn leeg. Toch zie ik deze maand opnieuw lichtpuntjes. Ik kijk vol bewondering naar de manier waarop ondernemers en hun team zich na elke persconferentie herpakken en met positieve energie het beste van de situatie maken. De veerkracht is enorm, om over de strijdlust nog maar niet te spreken. Dat maakt me trots.

Het kabinet breidt dan weliswaar de compensatie voor ondernemers uit, maar er vallen opnieuw veel ondernemers buiten de boot. Bovendien dekt de compensatie bij lange na niet alle kosten. Het wordt dan ook de hoogste tijd to ‘unlock & roll’. We verlangen naar het moment dat we de deuren weer volledig kunnen openen voor onze gasten. Daarom is het cruciaal dat de overheid een duidelijke visie presenteert om ons uit deze crisis te krijgen. Als branche denken wij ook graag mee; iets wat we overigens via VNO-NCW en MKB-Nederland al meermaals hebben aangedragen. Het is nu aan het kabinet om de handreiking vanuit ondernemend Nederland te accepteren en dat is ook mijn wens voor 2022. Zodat we weer voluit kunnen ondernemen en onze passie kunnen delen met onze gasten.

Op een ondernemend 2022!

Robèr Willemsen

Deze column werd oorspronkelijk gepubliceerd in Misset Horeca.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens