Horecaondernemers ontvingen afgelopen week een factuur voor amusementsmuziek, terwijl er op dit moment geen amusementsmuziek is toegestaan in de horeca. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er dan rechten zijn verschuldigd en hiermee zitten we op een lijn met Buma en Sena. KHN legt uit welke afspraken er gelden, wat dit voor jou betekent en hoe het zit met de facturatie.

Coronacompensatie

Het jaar 2021 begon voor de horeca – en andere branches – opnieuw in een lockdown situatie. KHN is daarom vrijwel meteen in gesprek gegaan met Videma, Buma en Sena over een coronacompensatie voor 2021. Buma/Sena werken met een jaarlicentie. Namens het bedrijfsleven hebben we de afspraak gemaakt dat over de periode van verplicht gesloten zijn geen muziek/beeldrechten zijn verschuldigd. De compensatie geldt ook voor bedrijven waarvan een onderdeel/onderdelen verplicht moest(en) sluiten en waarvoor auteursrechten betaald moesten worden (denk aan bars/restaurants in hotels).

Licenties voor de horeca

In de horeca zijn met name twee soorten muziekgebruik relevant: horeca achtergrondmuziek en horeca amusementsmuziek (met name liveoptredens en dj's). Op basis van de overheidsmaatregelen zoals die eind juni bekend waren zijn de facturen voor Buma en Sena opgemaakt. Over de periode januari tot en met mei is geen achtergrondmuziek in rekening gebracht, over de periode januari tot en met juni geen amusementsmuziek.

Vanaf 26 juni was amusementsmuziek aanvankelijk weer toegestaan, per 10 juli zijn die maatregelen weer teruggedraaid en zoals we sinds 13 augustus weten, blijft die situatie in ieder geval tot en met 19 september zo. Onduidelijk is nu wanneer (live) entertainment, en dus amusementsmuziek, weer is toegestaan.

Facturatie en creditering van het te veel betaalde bedrag

Natuurlijk kan het niet zo zijn dat er wel rechten verschuldigd zijn voor amusementsmuziek terwijl er op dit moment geen sprake kan zijn van amusementsmuziek in de horeca.

Daar is ook geen enkel misverstand over tussen KHN en Buma/Sena. De facturen zijn opgemaakt in een periode dat nog niet bekend was dat er een (nieuw) verbod op entertainment (en dus ook amusementsmuziek) zou volgen. Zodra bekend is tot hoe lang dit (tweede) verbod op entertainment/amusementsmuziek geldt, zal er creditering van het te veel betaalde plaats vinden.

Licentie aanpassen?

Uiteraard bestaat er de mogelijkheid wijzigingen van licenties door te geven of licenties (met terugwerkende kracht) af te melden. Bij het opnieuw aanmelden van amusementsmuziek geldt er dan echter voor 2021 geen coronakorting, de licentie wordt bepaald op basis van het opgegeven aantal keren dat u amusementsmuziek ten gehore gaat brengen Het is dus de vraag of het nu afmelden en later weer aanmelden voordeliger is, maar dat is uiteindelijk afhankelijk van de specifieke situatie in uw bedrijf. Mocht u wijzigingen willen doorgeven dan kan dit kan per mail via Leden@khn.nl.

Voor de Clubs & Nightlife bedrijven vindt momenteel afstemming plaats met de Buma/Sena. Hierover volgt later deze week meer informatie.