Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) gaf in een uitspraak uitleg over het starten van de onderneming en de omzetvergelijking. De RVO maakt bekend deze uitspraak te volgen in die gevallen waar bezwaar en beroep is ingesteld. Lopende bezwaar- en beroepzaken worden, zo in overeenstemming met die uitspraak, in lopende procedures afgehandeld. De ondernemer hoeft daar niets voor te doen.

Aanvullende informatie

Het kan zijn dat de RVO aanvullende informatie vraagt over het werkelijke startmoment en de data van verleende vergunningen of ander ondersteunende documenten die nog niet in het dossier zitten. Het CBB zal over de werkwijze worden geïnformeerd zodat de lopende zaken efficiënt verlopen.

2020

De RVO-aanpak richt zich vooral op zaken over de TVL in 2020 omdat in 2021 de startersregeling is opengesteld en voor de start en omzetvergelijking een beperkte keuze voor een periode voor de referteomzet was.

KHN vindt de stap van de RVO logisch maar onvoldoende. De stap is juridisch in ieder geval noodzakelijk. Maar het biedt geen oplossing voor die ondernemer die door de regel destijds geen aanvraag indiende of zich bij de afwijzing heeft neergelegd zonder bezwaar of beroep.

Raadpleeg voor meer informatie TVL-website van de RVO

De RVO zal naar verwachting woensdag publiceren. Dan passen wij direct de verwijzing aan naar de actuele RVO-webpagina.

TVL en uitspraak CBB over starten en omzetverlies meten

De TVL kent als voorwaarde datum inschrijving KvK en direct omzet voor de omzetvergelijking. Tussen datum KvK en start activiteiten na formele eisen van vergunningen e.d. kan tijd liggen zonder omzetrealisatie. Het CBB begrijpt dat bij een TVL-aanvraag de gegevens van het handelsregister eerst leidend zijn voor het RVO, omdat op deze manier snel heel veel gedupeerde mkb'ers kunnen worden geholpen. Maar als je als ondernemer aan de hand van objectieve gegevens kan onderbouwen dat de ondernemingsactiviteiten, en dus het generen van omzet, feitelijk later zijn gestart, dan moet het RVO deze stukken in de beoordeling betrekken en indien nodig uitgaan van die (latere) datum waarop het bedrijf feitelijk open is gegaan als startdatum van de bedrijfsactiviteiten.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens