Dutch Cuisine is een organisatie van en voor chefs en restaurateurs. Horecaondernemers kunnen zich aansluiten bij het ‘Biodiversiteit op je Bord’ programma van Dutch Cuisine. Dit programma ondersteunt voedselproducenten die zich inzetten voor biodiversiteit door het gebruik van hun producten in de horeca aantrekkelijk te maken. Ook KHN Utrecht ondersteunt Biodiversiteit op je Bord. Het initiatief heeft namelijk niet alleen impact en maatschappelijk draagvlak, het is voor de horeca ook praktisch haalbaar en commercieel interessant.
Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Biodiversiteit gaat over de diversiteit van plant- en diersoorten. Deze rijkdom is onmisbaar voor mooie natuur en landschappen en dus de aantrekkelijkheid van onze woon- en recreatieomgeving. Biodiversiteit is ook cruciaal voor onze voedselproductie. Denk aan insecten die gewassen bestuiven en gezonde bodems die zorgen voor de groei van hoogwaardige èn smaakvolle ingrediënten. Helaas is er een flinke achteruitgang van biodiversiteit. Het Wereldnatuurfonds schat de achteruitgang van soortenrijkdom in het Nederlandse agrarische gebied sinds 1990 op zo’n 40%.
Als horecaondernemer kun je bijdragen aan behoud van biodiversiteit door bewust te kiezen voor producten die de natuur ondersteunen. Het programma "Biodiversiteit op je Bord" maakt het eenvoudig en aantrekkelijk om deze producten te integreren in je menukaart.
Hoe kun je meedoen?
Horecaondernemers kunnen als Supporter, Partner of Ambassadeur deelnemer worden van het programma. Elk niveau biedt voordelen en spelregels, waarbij de meeste voordelen zijn gekoppeld aan de rol van Ambassadeur. Het laagdrempelige instapniveau als Supporter maakt het voor elk type onderneming mogelijk om betrokken te raken. Door deel te nemen, profiteer je van publiciteit en kun je jezelf positioneren als een horecabedrijf dat écht een verschil maakt.
Wat zijn de voordelen van deelname?
Naast het feit dat je onderdeel bent van de oplossing van een groot probleem, biedt deelname aan het programma ook praktische voordelen:
Koploper worden in Utrecht?
Biodiversiteit op je Bord is een landelijk programma, maar wordt momenteel specifiek in Utrecht gelanceerd. Dat wordt financieel mogelijk gemaakt door onder andere de provincie Utrecht. Voor Utrechtse horecaondernemers is er daarom een extra kans om zich te onderscheiden. Als koploper van het programma helpt een gespecialiseerde chef-kok van Dutch Cuisine je ‘op-maat’ om aan de spelregels te voldoen, bijvoorbeeld door eventuele aanpassingen in je inkoop en/of je menukaart en door assistentie bij communicatie met de gast. Daarnaast word je ook op bijzondere momenten in de schijnwerpers gezet. Dit is een unieke kans om je bedrijf en je betrokkenheid bij biodiversiteit breed uit te dragen.
Doe mee aan de groene toekomst van de horeca
Wil jij je gasten helpen om de wereld mooier te eten, profiteren van extra publiciteit, je imago bij gasten en personeel versterken en bovendien je bedrijf een innovatie-impuls geven? Neem dan deel aan het programma ‘Biodiversiteit op je Bord’.
Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.biodiversiteitopjebord.nl of stuur direct een mail naar biodiversiteit@dutch-cuisine.nl.
Zie ook deze video voor meer uitleg over het Biodiversiteit op je Bord programma, waarin restaurant Vroeg in Bunnik vertelt waarom het Ambassadeur is geworden.
Dutch Cuisine werkt in het programma samen met diverse partners, zoals Koninklijke Horeca Nederland, BookDinners, Food Inspiration, Gastvrijheid in Bedrijf, Ministerie LVVN, Wereldnatuurfonds, Naturalis, Bionext, Caring Farmers, Deltaplan Biodiversiteitherstel, Vogelbescherming en diverse horecagroothandels, provincies en gemeenten.