Horecaondernemers die het vakantiegeld in juni 2020 hebben uitbetaald, hebben mogelijk te weinig loonsubsidie (NOW) gehad. Twee horecaondernemers ontdekten een rekenfout van het UWV en zijn door de rechtbank in het gelijk gesteld.

Daarover bericht Misset Horeca op haar site.

Fout bij berekening

De NOW-regeling is er voor bedrijven die gedurende drie maanden minimaal 20 procent omzetverlies hebben. Ze kunnen via de NOW een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen. De NOW biedt niet alleen een vergoeding voor gewone loonkosten. Er is ook een tegemoetkoming in werkgeverslasten, zoals pensioenpremie (zowel werknemers- als werkgeversbijdrage) en vakantiegeld. Het UWV heeft een fout gemaakt bij de berekening bij de toekenning van NOW aan ondernemers die het vakantiegeld in juni hebben uit betaald.

Pensioenpremie dubbel berekend

Het UWV komt uit op een lagere loonsom in de maand juni 2020 dan deze werkelijk was. De pensioenpremie die al is ingehouden op het vakantiegeld, wordt door het UWV nogmaals afgetrokken van het brutoloon, om tot het SV-loon te komen. Dat resulteert dus in een te laag SV-loon en daardoor in een te lage subsidie.

Het verschil in SV-loon is exact het totale bedrag van de pensioenpremie ingehouden op het loon wat tegen bijzonder tarief is belast.

Bezwaar maken

Je kunt de misgelopen subsidie alsnog vorderen. Dit kun je doen door bezwaar te maken tegen de definitieve vaststelling NOW 3. Momenteel kan dat al voor NOW 3.1, tot 22 februari 2023. Neem contact op met jouw accountant voor meer info.

Derdenverklaring nodig?

Bedraagt het aangevraagde voorschot tussen de € 20.000 en € 100.000, en/of is de definitieve berekening tussen de € 25.000 en € 125.000? Dan heb je voor de definitieve aanvraag een derdenverklaring nodig.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens