Het is per 1 januari 2023 verboden om lachgas te verkopen of recreatief te gebruiken. Professioneel gebruik in de horeca, bijvoorbeeld in slagroomspuiten, blijft wel toegestaan. Fabrikanten en groothandelaren moeten hiervoor een opiumontheffing aanvragen, zodat zij lachgas kunnen blijven verkopen aan horecaondernemers.

Toegestaan gebruik in de horeca

De kleine ampullen met lachgas die vooral in de horeca gebruikt worden voor onder andere slagroomspuiten, blijven dus toegestaan. Maar deze ampullen mogen niet doorverkocht worden aan andere personen. Het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen blijft ook toegestaan.

Aanleiding voor verbod

Voor het verbod op recreatief gebruik van lachgas wordt de stof opgenomen op lijst II van de Opiumwet. Aanleiding voor het verbod zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat lachgasgebruik tot gezondheidsschade en onveiligheid in het verkeer kan leiden. Het lachgasverbod helpt de politie in de handhaving, omdat zij straks direct in actie kunnen komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft of bijvoorbeeld ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen.

Lege lachgascilinders inleveren bij milieustraat

Vanaf 1 september 2023 kunnen (illegale) lachgascilinders ingeleverd worden bij alle milieustraten in Nederland . Sinds het verbod worden de cilinders veel aangetroffen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld bij hotels in de buurt van evenemententerreinen en festivals, en in het restafval. Door ontploffingen in inzamelwagens en afvalverbrandingsinstallaties zorgen zij voor grote schade en serieuze veiligheidsrisico’s voor inwoners, medewerkers en materieel. Installaties raken beschadigd en moeten worden stilgelegd en gerepareerd. Om deze problemen te voorkomen, hebben de afvalbranche en de gemeenten besloten om als noodoplossing de lachgascilinders gratis in te nemen bij de milieustraten. Daar kunnen ze veilig worden opgeslagen en afgevoerd.

Wat vindt KHN?

Hoewel de verkoop van lachgasballonnen voorheen in principe was toegestaan, vinden wij al langer dat de verkoop van lachgas in de horeca onwenselijk is. We kunnen ons vinden in het huidige verbod. Belangrijk voor ons is dat de ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de horeca, blijven uitgezonderd van het verbod.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens