Het wordt verboden om lachgas te verkopen of recreatief te gebruiken. Professioneel gebruik in de horeca, bijvoorbeeld in slagroomspuiten, blijft wel toegestaan. Fabrikanten en groothandelaren moeten hiervoor een opiumontheffing aanvragen, zodat zij lachgas kunnen blijven verkopen aan horecaondernemers.

Toegestaan gebruik in de horeca

De kleine ampullen met lachgas die vooral in de horeca gebruikt worden voor onder andere slagroomspuiten, blijven dus toegestaan. Maar deze ampullen mogen niet doorverkocht worden aan andere personen. Het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen blijft ook toegestaan.

Aanleiding voor verbod

Voor het verbod op recreatief gebruik van lachgas wordt de stof opgenomen op lijst II van de Opiumwet. Aanleiding voor het verbod zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat lachgasgebruik tot gezondheidsschade en onveiligheid in het verkeer kan leiden. Het lachgasverbod helpt de politie in de handhaving, omdat zij straks direct in actie kunnen komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft of bijvoorbeeld ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen.

Wat vindt KHN?

Hoewel de verkoop van lachgasballonnen voorheen in principe was toegestaan, vinden wij al langer dat de verkoop van lachgas in de horeca onwenselijk is. We kunnen ons vinden in het verbod dat het kabinet nu aankondigt. Belangrijk voor ons is dat de ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de horeca, zijn uitgezonderd van het verbod. De komende periode houden we in de gaten houden hoe het verbod en deze uitzondering in de praktijk gaan uitwerken.

Lees ook:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens