Er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals als rietjes, bestek en borden. De EU-lidstaten hebben dat woensdag 19 december afgesproken. Het verbod zal waarschijnlijk over ongeveer twee jaar ingaan. KHN vindt het ook belangrijk dat plastic op termijn wordt vervangen voor duurzame alternatieven.

Elisabeth Köstinger, de Oostenrijkse minister van Duurzaamheid, omschrijft de deal op Twitter als een "mijlpaal voor onze inspanningen om plastic afval te verminderen". Oostenrijk bekleedt momenteel het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie.

Lange onderhandelingen

In oktober ging het Europees Parlement al met grote meerderheid akkoord met het verbod op wegwerpplastic, nadat de Europese Commissie het plan in mei op de agenda had gezet. Woensdag 19 december werden de afgevaardigden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten het na 12,5 uur onderhandelen eens over een verbod op wegwerpplastic . Formeel moeten de landen het verbod nog een keer goedkeuren, omdat het originele voorstel van de Europese Commissie nog iets is aangepast, maar naar verwachting gaat het verbod over ongeveer twee jaar in.

Met verbod wil EU zwerfafval terugdringen

Met het verbod willen de Europese landen voorkomen dat plastic zwerfafval in het milieu en met name in zee terechtkomt. Van al het afval in de wateren binnen de Europese Unie is 85 procent plastic. Wegwerpplastic zorgt voor de helft van het afval en visserij-artikelen zoals vislijnen en netten voor ruim een kwart. In die netten kunnen vissen en andere zeedieren verstrikt raken.

Voor welk wegwerpplastic geldt dit verbod?

Het verbod gaat gelden voor het volgende wegwerpplastic: wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, ultralichte plastic zakjes en piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen.

In het EU-voorstel worden ook producenten verantwoordelijk voor de kosten voor inzameling van het afval. Dat geldt voor bijvoorbeeld fabrikanten van plastic tasjes, ballonnen en sigarettenfilters.

Standpunt KHN

KHN vindt duurzaamheid belangrijk en begrijpt het voorstel van de Europese Commissie dan ook om plastic rietjes, bestek en borden op termijn te vervangen voor duurzame alternatieven. Wij zijn blij met hun oproep aan producenten om met betaalbare alternatieven te komen die voldoen aan dezelfde functionele eigenschappen als de plastic verpakkingen. Want dat is voor horecaondernemers natuurlijk een must: de alternatieve producten moeten wel beschikbaar en betaalbaar zijn.

Meer informatie

Zie ook onze eerdere nieuwsberichten hierover:

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

KHN-leden bellen 0348 48 94 89 van ma t/m vr 8.30 tot 17.00 uur, mailen naar info@khn.nl, of stellen hun vraag via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens