Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen is een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Maar nu is het volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 26 mei volledig te heropenen. Als de daling van het aantal coronabesmettingen deze week aanhoudt, wordt met ingang van 19 mei stap twee van het openingsplan in gang gezet. Dit betekent dat 'doorstroomlocaties in de buitenlucht' - waaronder dieren - en speeltuinen en attractieparken – hun deuren weer mogen openen. Bovendien worden dan ook de openingstijden van de terrassen verruimd van 06:00 uur ’s ochtends tot 20:00 uur ’s avonds. Daarnaast mogen de buitenterrassen bij sportaccommodaties ook hun deuren openen. KHN heeft voor beide versoepelingen de afgelopen weken hard gelobbyd. Deze verruiming doet al iets meer recht aan de rol die de horeca wil vervullen als onderdeel van de oplossing.

Heropening horeca per 26 mei

Volgens KHN is het cruciaal dat er nu ook voortvarend wordt doorgepakt. Dat betekent dat er cruciale aanpassingen en verbeteringen moeten komen van het openingsplan. Vanaf stap drie van het openingsplan – die 26 mei in zou moeten gaan - is het volgens KHN belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’.

Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook ‘binnen’ open kunnen. Het OMT heeft de restaurants al eerder veilig bevonden en het Fieldlab Cafés in Utrecht heeft duidelijk gemaakt dat cafés onder de zelfde condities als restaurants open kunnen. Er zijn geen goede redenen om ‘overige horeca’ later te laten openen. Verder is het belangrijk dat ‘binnen’ een m2-norm wordt gehanteerd in plaats van een maximum aantal toegestane personen per ruimte. Dat laatste is namelijk een uiterst onlogische wijze van beperken. KHN roept het kabinet op te kijken naar intelligente oplossingen, zoals deze nu ook voor grootwinkelbedrijven gehanteerd worden.

Samen toewerken naar verdere versoepelingen

De afgelopen periode heeft KHN meerdere gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en heeft KHN ontzettend hard haar best gedaan om tot veilige, passende en werkbare oplossingen voor de horeca te komen. Ook vlak voor de persconferentie vond er nog een overleg plaats tussen KHN en minister Grapperhaus en staatsecretaris Keijzer, waarbij beide partijen benadrukten dat het belang van een spoedige heropening groot is.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het blijft een teleurstelling dat op dit moment alleen de terrassen onder strenge restricties open zijn; voor de meeste bedrijven betekent dit nog steeds geen rendabele bedrijfsvoering. Maar ik ben voorzichtig positief dat we hiermee de weg inslaan om verantwoord de bedrijfsvoering voor de gehele horeca voor 1 juni weer op te starten.”

Horeca onderdeel van oplossing

KHN kijkt terug op een soepele en veilige heropening van de terrassen; de sfeer is positief en gemoedelijk en er zijn geen tot nauwelijks incidenten gemeld. Al zijn de strenge restricties en de weersomstandigheden een bittere pil voor veel ondernemers. Afgelopen zondag was het overduidelijk dat de horeca een belangrijk onderdeel van de oplossing kan zijn; met het warme weer was het rustig in de parken en mensen zaten in een veilige horecaomgeving op het terras. Ondernemers willen een rol spelen in het spreiden van mensen en crowd control. De horeca kan én wil verantwoord open – ook binnen -, daarom is tijdige communicatie cruciaal om ook de leveranciersketen weer op gang te brengen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens