Op donderdag 24 januari heeft het hoteloverleg plaatsgevonden met de hotelmanagers in de Zaanstreek. Ook KHN Zaantreek en gemeente Zaanstad waren bij dit overleg aanwezig. Een aantal punten die tijdens deze vergadering besproken zijn vind je onderstaand.

Toeristenbelasting
Een belangrijk punt op de agenda was de verhoging van de toeristenbelasting in Zaanstad. Vanaf 1 januari jl. zijn de hotels belast met 7 euro toeristenbelasting per persoon per kamer. Maandag 28 januari hebben de hotels een gesprek gehad met diverse politieke partijen om de ernst van deze zaak te bespreken. Een aantal schokkende conclusies;

  • Gemeente Zaanstad is de duurste gemeente van heel Nederland als het gaat om toeristenbelasting;
  • Zaanstad is hierdoor zelfs duurder dan Amsterdam;
  • Hoe haalt Zaanstad hiermee het gewenste bedrag binnen, wanneer de toeristen hierdoor wegblijven;
  • Waar gaat dat geld naartoe? Voor een heel groot gedeelte niet naar stadsmarketing of toerisme.

Wij houden je op de hoogte over dit gesprek.

Verordening airbnb’s
Een ander punt dat met bovenstaande samenvalt is de handhaving bij airbnb’s. Het kan niet zo zijn dat hotels die keurig aan alle eisen en wetten voldoen, gestraft worden met een exorbitante verhoging van de toeristenbelasting, terwijl airbnb’s als paddenstoelen uit de grond schieten en zich niet hoeven te houden aan diezelfde wetten, regels en afdrachten. Uiteraard zijn ze dat wel verplicht, maar het wordt simpelweg niet gehandhaafd. Gemeente Zaanstad heeft aangegeven in het eerste kwartaal van 2019 een verordening op te stellen met onder ander de dertig dagen regeling en verplichting tot registratie. Echter geeft de gemeente aan dat hier juridisch wat haken en ogen aan zitten, iets wat de hotels moeilijk te behappen vinden. Er worden voorbeelden uit andere gemeenten verzameld zodat er eindelijk actie kan worden ondernomen.

21 mei Nationale Horecadag
Op 21 mei vindt de Nationale Horecadag plaats. Gebruik deze dag om jouw bedrijf te promoten richting klanten en toekomstige medewerkers! Denk over de mogelijkheden om tijdens deze dag jouw bedrijf extra te promoten middels wedstrijden, demonstraties, vertier voor kinderen etc. Meer informatie vind je hier: https://nationalehorecadag.nl/

Het volgende hoteloverleg is op woensdag 27 maart 2019 om 14.00 uur. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens