Op dinsdag 4 december heeft het hoteloverleg plaatsgevonden met de hotelmanagers in de Zaanstreek. Ook KHN Zaantreek, het Zaans Ondernemers Netwerk, Marketing Zaanstreek en gemeente Zaanstad zijn bij dit overleg aanwezig. Een aantal punten die tijdens deze vergadering besproken zijn vindt u onderstaand.

Hotelbeleid

KHN Zaanstreek dringt er bij de gemeente op aan een hotelbeleid vast te stellen. De gemeente geeft aan dat in het tweede kwartaal van 2019 begonnen wordt met het schrijven van een horecabeleid en dat het hotelbeleid hieronder zal vallen. Men is wel al bezig om binnen de Metropool Regio Amsterdam een ontwikkelkader te vormen. Dit zullen richtlijnen zijn voor nieuwe initiatieven. KHN geeft aan vanaf het begin betrokken te willen worden van het schrijven van het horecabeleid.

Verordening AIRBNB

In het eerste kwartaal van 2019 zal een verordening geschreven worden met onder ander de dertig dagen regeling en verplichting tot registratie. KHN geeft aan vanaf het begin af aan hierbij betrokken te willen worden om mee te denken en aan te geven waar de zwaartepunten liggen. Er wordt gekeken in hoeverre er handhavingsverzoeken kunnen worden uitgeschreven wanneer er een overtreding vermoed wordt van het niet betalen van toeristenbelasting.

Toeristenbelasting

Het is een feit: vanaf 1 januari zijn de hotels belast met 7 euro toeristenbelasting per persoon per kamer. Dit is een flinke strop voor vele hotels in de Zaanstreek. In januari heeft KHN Zaanstreek overleg met enkele fractievoorzitters om aan te geven wat de schade is voor de hoteliers en hoe we dit voor een volgend belastingjaar kunnen verminderen.

Visitor data

Visitor Data staat klaar voor de uitrol. Volgende week wordt er een brief verzonden met de mogelijkheid deel te nemen. Vervolgens zal Visitor Data contact opnemen voor het maken van een plug-in en de informatieverstrekking. De plug-in is veelal gratis, maar dat is afhankelijk van de mogelijkheden per hotel.

“Ken de Zaanstreek” – Bijeenkomst voor receptionisten

KHN Zaanstreek is bezig met het organiseren van een netwerk en kennisbijeenkomst voor de receptionisten van de Zaanse hotels. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in het Zaans Museum waar men geïnformeerd wordt over het wel en wee in de Zaanstreek en de toeristische informatie. Op deze manier kan met informatie uitwisselen, netwerken en krijgt men kennis mee die gebruikt kan worden in het hotel.

Het volgende hoteloverleg is op donderdag 24 januari 2019 om 14.00 uur. Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Direct advies nodig?

KHN-leden bellen 0348 48 94 89 van ma t/m vr 8.30 tot 17.00 uur, mailen naar info@khn.nl, of stellen hun vraag via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens