De Belastingdienst heeft op 13 oktober 2022 de regels gepubliceerd voor het opschorten met 3 tot 6 maanden van het aflossen van de coronabelastingschulden. De regels geven ook aan wanneer je kunt verzoeken de terugbetalingstermijn van 5 naar 7 jaar te verlengen. Een belangrijke voorwaarde is dat je zelf voor eind oktober een verzoek bij de Belastingdienst moet indienen. Verder uitstel gaat dus niet vanzelf.

6 maanden uitstel? Doe per direct je aanvraag

Als je gebruik wilt maken van 6 maanden uitstel, moet je dat per direct aanvragen via een motivatiebrief. Doe je dit niet, dan moet de eerste termijn corona belastinguitstel uiterlijk 31 oktober 2022 op de rekening van de Belastingdienst staan.

Hier staat hoe en wat: Versoepeling betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel. Lees de hele pagina van boven naar onder! Het opschorten of uitstellen heeft namelijk verschillende gevolgen, bijvoorbeeld op de hoogte van de invorderingsrente en de termijnbedragen.

Verlengen aflossingstermijn van 5 naar 7 jaar

Op de pagina van de Belastingdienst staan ook de regels voor het verlengen van de aflossingsperiode van 5 naar 7 jaar. Ook dat moet je zelf gemotiveerd per brief verzoeken.

Is dit nu de uitwerking van de motie Hermans/Heerma om het terugbetalen van de belastingschuld met een half jaar uit te stellen?

Ja. In plaats van collectief voor iedereen de terugbetaling op 1 april 2023 van start te laten gaan, is er dus alleen de mogelijkheid om een pauze van 3 of 6 maanden ZELF aan te vragen. Daarmee blijft de einddatum vast staan en wordt het termijnbedrag na die 6 maanden hoger. Je moet deze aanvraag zelf doen door middel van een motivatiebrief.

Hoge energierekening is een motivering

In de Kamerbrief EZK van 14 oktober 2022 over de energiekostencompensatie is aangegeven dat het aanvoeren van de hoge energieprijzen als motivatie zeker door de belastingdienst geaccepteerd zal worden. Er staat letterlijk: “Zo zullen bedrijven met liquiditeitsproblemen een aanvraag voor belastinguitstel kunnen indienen bij de Belastingdienst voor maatwerk. Het beleid rondom uitstel van betaling van belasting van ondernemers is versoepeld per 1 oktober. Dit versoepelde beleid kan het energie-intensieve mkb ondersteunen in hun liquiditeit. De Belastingdienst zal zich extra inspannen om de mogelijkheden rondom uitstel van belasting voor deze ondernemers onder de aandacht te brengen”.

Inzet KHN grotendeels opgevolgd

We hebben ons enorm ingezet voor zowel het verlengen van de aflossingstermijn als de mogelijkheid voor het opschorten van de termijnen met 3 tot 6 maanden. Dat heeft de druk verhoogd en is met een motie nu in uitvoering. Dit gebeurt alleen niet automatisch vanuit de Belastingdienst, maar je moet er zelf achteraan met een schriftelijk verzoek. Toch is dat een relatief kleine moeite die je goed en snel kunt inzetten. Ook is het fijn dat een extra hoge energienota een goed argument is om versoepeling aan te vragen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens