Op 23 mei is het ‘International Chardonnay Day’. De hoogste tijd om een van ‘s werelds meest populaire druiven in het zonnetje te zetten. Welke Chardonnay mag niet ontbreken op jouw menukaart? En met welke wijn-spijscombinatie(s) kun je jouw gasten deze zomer verrassen? We vroegen het aan Bram Faber, (oud) sommelier en eigenaar van wijnblog WINESTABRAM, waar hij ook wijnproeverijen en cursussen aanbiedt.

Bram’s favoriet

Bram’s voorkeur op het gebied van Chardonnay is de afgelopen tijd veranderd, vertelt hij “Ik neig meer en meer naar wijnen met finesse en elegantie. De hele boterige Chardonnays waar ik vroeger zo gek op was laat ik steeds meer achterwege. Vandaar dat ik op deze dag dan ook een mooie Chablis opentrek. Een van m'n favo's is de Petit Chablis van Patrick Piuze. Puur, sappig, fris, zilt en mineraal, I love it! Je koopt 'm bij de partners van Les Genereux zoals Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam of Vindict in Amsterdam.”

Leuk je menukaart op met Chardonnay

Voor de ondernemers die minder goed in de wijn zitten dan Bram, adviseert hij graag welke Chardonnay jij op je menukaart kunt zetten: “Ik zou op zoek gaan naar alternatieven voor de steeds duurder wordende witte Bourgognes. En die vind je tegenwoordig in de nieuwe wereld, maar dat is niet heel duurzaam natuurlijk. Ik denk dan ook aan een mooi voorbeeld uit ons eigen kikkerlandje: Wijndomein Stokhem Chardonnay 2022. Te koop bij mario.wine. Verrassend goed en verrassend op de wijnkaart.”

De ideale wijn-spijscombinatie

De perfecte wijn-spijscombinatie is volgens Bram een lang gerijpte Blanc de Blancs champagne, of andere bubbels, met bitterballen. “De zuren van de mousserende wijn gaan als een samoerai zwaard door het vette en krokante van de bitterbal, terwijl de aroma's van brood en hazelnoten in de wijn perfect matchen met de hartige smaken. M'n favo Blanc de Blancs is de Réserve Grand Cru van de familie De Sousa, uiteraard uit de Champagnestreek. Je koopt 'm bij de partners van Les Genereux zoals Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam of Vindict in Amsterdam.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens