Op 9 december was er weer een coronadebat in de Tweede Kamer. Er werd veel gesproken over de horeca en ook voor de starters werd aandacht gevraagd. Voor de horeca zijn diverse moties ingediend als het gaat om steun, heropening en uitstel van betalingen. Ook voor de starters ligt er een motie op tafel. KHN heeft, zoals steeds voor elk coronadebat, alle fracties en woordvoerders input gegeven. Kamerleden doen hier daadwerkelijk iets mee. Een samenvatting van het debat dat ook wel het ‘horecadebat’ werd genoemd.

Het debat vond plaats één dag nadat het kabinet bekendmaakte de coronamaatregelen niet voor januari te versoepelen, dus ook niet voor de horeca. En op de dag van het debat maakte het kabinet bekend dat er extra financiële steun komt voor zwaar getroffen bedrijven, zoals het overgrote deel van de horeca. Geen volle 100%, maar ook niet de eerder aangekondigde versobering. Ons signaal is dus aangekomen bij het kabinet.

Drukke winkelgebieden, dichte eet- en drinkgelegenheden

Alle partijen gaven aandacht aan de drukte op straten en in winkelgebieden. Het wrange feit dat eet- en drinkgelegenheden dicht zijn werd door veel partijen aangekaart. Dat gaf uiteindelijk een aantal moties.

Aandacht voor starters

Voor starters is een motie ingediend door de coalitiepartijen (op initiatief van de VVD, maar mede ingediend door CDA, D66 en ChristenUnie) om daar een zoveel mogelijk renteloze lening voor op te zetten met coulante terugbetaaltermijnen. KHN heeft de afgelopen tijd via brieven aan bewindspersonen, gesprekken met Kamerleden en via persberichten steeds intensief aandacht gevraagd voor de uiterste moeilijke positie van ‘starters’, en dat werpt zijn vruchten af. Kamerleden steunen ons bij onze pogingen om het kabinet onze richting op te laten bewegen.

Veel relevante moties voor de horeca

  • De hierboven genoemde motie voor starters: motie om voor starters een zoveel mogelijk renteloze lening op te zetten met coulante terugbetaaltermijnen.
  • De PVV diende moties in om de horeca te heropenen omdat het risico er minder is en hij vroeg om de steun te verhogen naar 100% Tvl en Now als heropenen niet wordt toegestaan.
  • Ook ligt er een motie van de PVV-motie om uit te leggen welke coronamaatregelen nu wel of niet overtuigend werken. Dan kunnen er keuzes worden gemaakt.
  • Krol diende een motie in om de lockdown op te heffen van horecabedrijven die zich aan de regels kunnen houden.
  • D66 vindt dat restaurants met richtlijnen snel weer open kunnen.
  • De SGP pleit voor een langere termijn van uitstel betalen van belastingaanslagen, niet tot 1 april maar 1 juli 2021.

Fieldlabs en evenementen

Minister Wiebes ging nog in op fieldlabs en de voornemens voor volgend jaar in grote evenementen en theateromgeving. Het experimenteren kan volgens Wiebes binnen de huidige beperkende regels. Daarnaast wil hij experimenteren buiten de huidige regels om. Dit zou dan betekenen dat er extra voorzorgsmaatregelen rond zo’n experiment moeten worden geregeld. Voor restaurants, die met hun protocol al weten hoe ze met de regels kunnen ondernemen, zijn fieldlabs niet nodig, aldus Wiebes. Zodra de coronacijfers het toelaten en het kabinet daar een besluit over neemt, kunnen zij open zonder eerst een fieldlab. Voor de natte horeca ligt dat volgens Wiebes anders, vooral op gedrag en naleving. Wiebes wil dit snel bespreekbaar hebben. KHN gaat hier direct achter aan.

Vervolg moties

De moties komen volgende dinsdag 15 december 2021 in stemming. Geen van de moties leidt nog dit jaar tot een direct besluit.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens