Vorige week dinsdag werd bekend dat je bij de NOW-aanvraag van Q3 nog maar 80% omzetverlies mag invullen. Daarnaast wil het kabinet vanaf 1 oktober 2021 de steun stoppen. Deze twee belangrijke beslissingen van het kabinet komen bij menig horecaondernemer, die na 15 maanden ellende net weer een beetje uit een diep economisch dal aan het klimmen, als een mokerslag binnen. KHN heeft daarom vorige week een brief gestuurd aan ministers van EZK, SZW en Financiën.

NOW

Bij de NOW-aanvraag voor het derde kwartaal van 2021 kan niet meer maximaal 100% omzetverlies worden ingevuld, zoals de afgelopen twee kwartalen het geval was, maar maximaal slechts 80%.

Steunmaatregelen

Daarnaast werd bekend dat het kabinet van plan is de steunmaatregelen in principe met ingang van 1 oktober 2021 te stoppen. Dat kan volgens het kabinet omdat de bestrijding van het virus en het economisch herstel dermate snel gaan dat verdere steun niet noodzakelijk is.

Oproep KHN aan ministers EZK, SZW en Financiën

In de brief die KHN vorige week heeft gestuurd aan ministers van EZK, SZW en Financiën staan de volgende oproepen:

  1. Bouw de steunmaatregelen niet nu al af maar zet deze voort in Q4 van 2021. Wellicht zelfs voor een deel van 2022. En zet in ieder geval steunmaatregelen voort voor de horeca, zo nodig op basis van maatwerk. Maatwerk is op z’n minst noodzakelijk voor sectoren die niet binnen no-time weer op de pre-corona omzetten zitten. Naast de traditionele horeca gaat dat in ieder geval over congressen en evenementen.
  2. Maak werk van coronaherstel en zorg voor gedwongen afbouw van schulden in het bijzonder. De belangrijke pijlers van een CoronaHerstelplan zijn volgens KHN de volgende:
    1. Schuldensanering(sfonds); waarbij het belangrijk is dat schuldensanering kan worden afgedwongen bij ook de private schuldeisers zonder eerst enorme kosten en juridische procedures.
    2. Investeringsfonds
    3. Lastenverlichting

Deze zelfde brief is door KHN ook gestuurd aan de vaste kamercommissie van EZK.

Download brief

Bekijk hier de volledige brief.

Hoe nu verder?

Het zomerreces van de Kamer begint aanstaande vrijdag, er zal dus niet meer voor de zomer nog een debat plaats vinden over steun. Belangrijk is dat de brief van KHN wordt meegenomen in het maken van de begrotingsstukken voor Prinsjesdag in september. Vanzelfsprekend houden we jullie van de ontwikkelingen op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens