De arbeidsmarkt verandert. Het is voor steeds meer ondernemers lastig om goed personeel te vinden en te behouden, en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat sommige banen veranderen en verdwijnen. Dat heeft gevolgen voor veel werkende Nederlanders. Daarom is het belangrijk dat iedereen die werkt zich blijft ontwikkelen. Ook werknemers in mkb-bedrijven. Voor mkb-ondernemingen kan het soms lastig zijn om scholing en ontwikkeling een plek te geven. Door tijdgebrek bijvoorbeeld, hoge kosten of te weinig kennis over welke scholing nodig is. De SLIM-subsidie helpt mkb-ondernemers hierbij: tot en met 31 maart 2020 kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen om van hun bedrijf een leerrijke werkomgeving te maken.

Door een leerrijke werkomgeving en positieve leercultuur aan te bieden, blijven medewerkers goed inzetbaar en productief. Ook maakt het hun bedrijf aantrekkelijk voor nieuw personeel. Alleen op deze manier kunnen mkb-ondernemers hun bedrijf goed aanpassen aan de veranderingen op de arbeidsmarkt.

Waar is de SLIM-regeling voor bedoeld?

De SLIM-regeling is bedoeld voor mkb-ondernemers. Zij kunnen via de SLIM-regeling maximaal € 24.999 subsidie krijgen voor maatregelen gericht op het versterken van een leerrijke werkomgeving. Denk hierbij aan het in kaart brengen van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming of loopbaanadviezen voor medewerkers. Ook het oprichten van een bedrijfsschool en het aanbieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg komen in aanmerking voor subsidie.

Tips & tricks voor het aanvragen van de SLIM-regeling

 • Bepaal of je in aanmerking komt
  Alleen mkb-ondernemers komen van 2 tot en met 31 maart 2020 in aanmerking voor de SLIM-regeling. Mkb-ondernemingen hebben niet meer dan 250 medewerkers in dienst en een jaaromzet van niet meer dan 50 miljoen euro of een jaarlijkse balans van meer dan 43 miljoen euro.
 • Zet de aanvraagperiode in je agenda
  Tot en met 31 maart kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor maatregelen gericht op leren en ontwikkelen. Om van de regeling gebruik te maken, moeten bedrijven zich als aanvrager registreren. Dat kan via de startpagina van de dienst Uitvoering van Beleid.
 • Dien een volledige aanvraag in
  Bij grote belangstelling wordt de volgorde van afhandeling bepaald op basis van loting. Aanvragen die op het moment van loting nog niet volledig zijn, moeten eerst worden herzien door de aanvrager. Pas als de aanvraag compleet is, kan beoordeling plaatsvinden.
 • Investeer in de toekomst
  De SLIM-regeling gaat uit van cofinanciering waarbij 40% van de kosten voor rekening van de onderneming zijn. Voor kleine bedrijven is dit 20%. De overige kosten worden door de SLIM-subsidie gedekt.

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie over de SLIM-subsidie voor horecaondernemers. Meer info over een leven lang ontwikkelen én ervaringen van andere mkb-ondernemers vind je op Slimwerkgeven.nl.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens